Werken bij

Vacature Adviseur JOGG-aanpak Regio’s Groningen en Friesland

JOGG vindt dat ieder kind het recht heeft om gezond op te kunnen groeien. Daarom bouwen we met een breed lokaal, landelijk en internationaal werknet aan een gezondere leefomgeving voor de jeugd én werken we aan passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht of obesitas. Bouw jij met ons mee? Wij zoeken een adviseur JOGG-aanpak (titel van de functie verandert per 1 maart 2023 naar Accounthouder) voor de regio’s Groningen en Friesland om onze gezonde ambities waar te maken.

Jouw werk

Als adviseur JOGG-aanpak ondersteun je het lokale JOGG-team, bestaande uit de JOGG-regisseur en de betrokken beleidsmedewerker. Je adviseert het lokale JOGG-team met het bouwen van een lokaal JOGG-werknet vanuit de hele gemeenschap: professionals vanuit de kinderopvang, het onderwijs, de sport, welzijn, zorg en het bedrijfsleven. Doel van dit werknet is om samen met alle lokale professionals te zorgen dat in al het lokale beleid gezondheid wordt opgenomen: ‘health in all policies’.

De JOGG-aanpak richt zich op de omgeving waar kinderen opgroeien; thuis, school, kinderopvang, buurt, sport, vrije tijd, werk en online media. Deze omgevingen moeten verleiden tot consumptie van gezonde voeding, tot meer bewegen en voldoende ontspanning en slaap; thema’s die horen bij een gezonde leefstijl.

Daarnaast helpt JOGG, met de methodiek Kind naar Gezonder Gewicht, gemeenten om passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas aan te bieden. Een brede blik op overgewicht en de verbinding tussen het zorg- en sociaal domein staan centraal. Het is namelijk belangrijk om te beseffen dat bij kinderen met overgewicht, en de gezinnen waarin zij opgroeien, vaak onderliggende problemen spelen die een gezonde leefstijl in de weg staan. Voor een duurzame verandering is daarom meer nodig dan alleen ondersteuning gericht op gezonde leefstijl.

Vanaf de start ondersteunt de adviseur gemeenten naar een zelfstandige uitvoering van de JOGG-aanpak en/of Kind naar Gezonder Gewicht. Daarbij is het goed om te realiseren dat het ‘eindproduct’ geen eindpunt is. Het ‘eindproduct’ is de situatie waarin doorlopend op de beste manier integraal aan een gezonde omgeving wordt gewerkt. Wanneer in de gemeente de aanpak structureel is geborgd kan de concrete ondersteuning vanuit JOGG stoppen, maar blijft de landelijke organisatie faciliteren wat betreft communicatie, monitoring, samenwerking met landelijke (bedrijfs-)partners of kennisdeling.

Je bent de schakel tussen landelijke en lokale ontwikkelingen, je adviseert en faciliteert het lokale JOGG-team om de resultaten te behalen die zij willen behalen en je zorgt voor inhoudelijke ontwikkeling van de dienstverlening in samenwerking met externe partijen en partners van JOGG. Je begeleidt tussen de 10 en 15 gemeenten.

Wie ben jij?

Je hebt affiniteit met de ambities van JOGG omdat je bijvoorbeeld door persoonlijke ervaringen het belang inziet van het leven in een gezonde omgeving. Je bent bij voorkeur woonachtig in (de buurt van) Groningen of Friesland. Je kunt goed organisaties, professionals en programma’s aan elkaar verbinden. Je bent in staat om draagvlak te creëren, mensen te enthousiasmeren en werkt op effectieve wijze samen aan een gezamenlijk resultaat. Je kunt zaken vanuit een andere achtergrond of ander perspectief belichten en ziet daardoor kansen. Je laat proactief gedrag zien en richt je op resultaten. Je kunt goed communiceren en laat ondernemerschap zien. Verder houd je jezelf op de hoogte van relevante maatschappelijke, politieke en vakinhoudelijke ontwikkelingen en trends rond preventie en gezonde leefstijl en kan je deze kennis benutten ten behoeve van JOGG.

Functie-eisen

 • Academisch/HBO werk- en denkniveau.
 • Ervaring met professionele dienstverlening aan lokale overheden is een pré.
 • Ervaring met de thema’s gezondheid, gezonde leefstijl, gezonde leefomgeving is een pré.
 • Kennis en ervaring met politiek-bestuurlijke verhoudingen.
 • Kennis van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en preventie in het algemeen.
 • Een netwerk op politiek-bestuurlijk niveau in de provincies Groningen en Friesland.

Wat bieden wij?

 • Werken in een organisatie met een dynamisch team dat zich inzet voor een prachtig doel.
 • Een werkomgeving met veel ruimte voor ondernemerschap en zelfstandig werken.
 • Een gezonde werkomgeving (vitaliteit op de werkvloer).
 • Flexibiliteit in werklocatie en hybride werken. Je werkt voornamelijk in je regio’s en bent gemiddeld één dag per week op ons kantoor in Den Haag. 
 • Een dienstverband voor minimaal 32 uur per week.
 • Een jaarcontract met kans op verlenging.
 • Passende arbeidsvoorwaarden. 
 • De functie is ingeschaald in salarisschaal I (€ 3.752 - € 5.443 op basis van 40 uur per week. Het salaris wordt per 1 januari 2023 geïndexeerd).

Over JOGG

Stel je eens voor dat in 2040 iedereen lekker in z'n vel zit. Dat we allemaal gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen. Zo’n gezonde toekomst, dat wil toch iedereen?

Met de integrale JOGG-aanpak werken we samen met JOGG-gemeenten en partners aan een maatschappij waarin voor alle kinderen een gezonde leefstijl gewoon is. Dat doen we door de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Én door kinderen met overgewicht en hun gezin te helpen bij het oplossen van individuele, vaak sociale problemen die een ongezonde leefstijl veroorzaken en/of een gezonde leefstijl in de weg staan.

Vanuit de landelijke organisatie ondersteunt JOGG gemeenten bij het implementeren van de lokale aanpak, met adviseurs, experts, middelen en kennis.

Het landelijke JOGG-team bestaat uit denkers en doeners, verbinders en samenwerkers, adviseurs en kennisdelers. We werken met zo’n 45 vaste medewerkers en een pool van flexibel inzetbare externe medewerkers. We staan midden in de samenleving en hechten veel waarde aan inclusie en diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur daarom uit naar kandidaten met een achtergrond die past bij ons diversiteitsbeleid. Samen maken we gezond gewoon!

Meer weten?

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Caroline Peeck caroline.peeck@jogg.nl, 070-219 22 65.

Bij interesse ontvangen we graag jouw cv en (korte) motivatie uiterlijk 16 januari 2023. Je kunt deze mailen naar hrm@jogg.nl, onder vermelding van Vacature Adviseur JOGG-aanpak.


Neem contact op met
Caroline Peeck

Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?