Jaarverslag 2023

álle jeugd, gezonde jeugd


Voorwoord

2023 was een jaar van vernieuwing en energie voor JOGG. Als jonge, dynamische organisatie hebben we zowel landelijk als lokaal gewerkt aan een gezondere toekomst voor alle kinderen in Nederland. Gezond leven is in de huidige maatschappij niet altijd eenvoudig, vooral voor kinderen en jongeren. Maar samen met onze gedreven collega’s, gemeenten en partners zetten we ons elke dag in om gezond leven de norm te maken.

Onze kracht ligt in de samenwerking: ons werknet. Van lokale teams tot maatschappelijke partners en van onze kennispartners tot het bedrijfsleven. We delen allemaal dezelfde missie: gezonde jeugd, gezonde toekomst. En daar dragen we allemaal ons steentje aan bij. Dankzij de grote betrokkenheid van gemeenten en de kansen via het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de brede SPUK-regeling, hebben we in 2023 onze inspanningen verder versterkt. Dit vormt de basis voor een integrale aanpak op het gebied van gezondheid, preventie en sociale samenhang.

In december 2022 kondigde voormalig VWS-staatssecretaris Van Ooijen aan dat in 2030 álle gemeenten in Nederland JOGG-gemeenten moeten zijn. De gezamenlijke inzet van ons werknet heeft geleid tot een groeiend aantal gemeenten dat de JOGG-aanpak omarmt. Ook is er een toenemende vraag naar onze ondersteuning bij de implementatie van Kind naar Gezonder Gewicht. Daar zijn we heel blij mee, want een gezonde toekomst is alleen mogelijk als we ons structureel richten op zowel een omgeving waarin het makkelijk is om gezonde keuzes te maken, als op individuele hulp om obstakels voor een gezonde leefstijl weg te nemen.

Onze organisatie is meegegroeid met de uitdagingen van deze tijd. In 2023 hebben we een nieuwe organisatiestructuur geïmplementeerd die ons in staat stelt om efficiënter te werken en onze impact te vergroten. We zijn klaar om, samen met onze partners, door te pakken naar een gezonde toekomst voor ál onze jeugd.

Met trots en energie kijken we vooruit!

Marjon Bachra,

Directeur JOGG

Doelstellingen

Samen maken we gezond gewoon

Met ons werknet verbinden we verschillende beleidsterreinen, landelijk en lokaal, publiek en privaat. Al lerende zorgen we er samen voor dat in 2030:

  • In alle gemeenten in Nederland de sociale en fysieke leefomgeving gezonder wordt gemaakt door middel van een aanpak op alle beleidsniveaus, binnen alle beleidsterreinen, lokaal, en met alle betrokkenen van bedrijfsleven tot kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers. 
  • Dat daardoor meer kinderen en jongeren opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl. 
  • En dat daarmee een stijging in de ontwikkeling van gezond gewicht bij kinderen en jongeren wordt gerealiseerd.
221 JOGG-gemeenten
2,4 miljoen bereikte kinderen

Met wie?

Het landelijke JOGG-team 

Het landelijke JOGG-team bestaat uit denkers en doeners, verbinders en samenwerkers, adviseurs en kennisdelers. We werken met ruim zestig vaste medewerkers. Daarnaast heeft de organisatie een flexibele schil van ruim vijftig mensen die we extern inhuren voor de JOGG-aanpak. Én drie stagiaires hebben hun stage bij JOGG afgerond. Samen slaan we dagelijks de handen in een voor een gezamenlijk doel: álle jeugd, gezonde jeugd. We staan midden in de samenleving en hechten veel waarde aan vitaliteit, balans, inclusie en diversiteit.

JOGG kent een governancestructuur van een eenhoofdig bestuur met een raad van toezicht.

In 2023 heeft een wisseling plaatsgevonden in de RvT: Tom Oostrom heeft de RvT in november 2023 verlaten. Arko van Brakel en Carmen de Jonge zijn in november 2023 toegetreden tot de RvT. 

Directeur-bestuurder: Marjon Bachra

Raad van toezicht 2023: Paul Depla (voorzitter), Tom Oostrom (tot november), Erik Lenselink, Nicole Teeuwen, Araya Sumter, Arko van Brakel (vanaf november) en Carmen de Jonge (vanaf november).

Het managementteam bestaat uit drie MT-leden met de volgende portefeuilles:

  • Implementatie JOGG-aanpak & Acquisitie JOGG-gemeenten;
  • Gezonde Omgeving & PPS;
  • Strategie, Communicatie & Expertise.

Eind 2023 (31-12-2023) was de omvang van het personeelsbestand 52,3 fte en 59 medewerkers.

Vanwege de transitie naar een hernieuwde organisatiestructuur en -besturing, stond 2023 in het teken van:

  • Het begeleiden van teamleads (midden-managementlaag) bij hun ontwikkeling in hun nieuwe rol:

- 3 bijeenkomsten met alle teamleads onder leiding van 2 externe trainers rondom het thema: “het zijn van een leider”;

- HR-advies en -coaching m.b.t. toepassen van HR-beleid, en HR-regelingen & -richtlijnen binnen de eigen teams;

  • Een vernieuwde HR-missie, -visie & -strategie die beter aansluit bij de vernieuwde organisatiestructuur en -besturing en bijdraagt aan een grotere wendbaarheid en professionaliteit van JOGG.

In 2023 is een formele OR geïnstalleerd, die uit 6 medewerkers bestaat. Er waren geen verkiezingen nodig. De OR heeft een training gehad om zich voor te bereiden om haar taak. Het bestuur/directie en OR streven naar een constructieve samenwerking op basis van vroegtijdig informeren en betrekken, vergelijkbaar met de samenwerking met de voormalige Adviesraad HR en Organisatie. Ook zal overleg tussen bestuur/directie, portefeuillehouder RvT worden georganiseerd.

Niet alleen zet ons team zich dagelijks in om de leefomgeving van jongeren in Nederland gezonder te maken. Ook onze eigen (werk)omgeving proberen we zo gezond mogelijk in te richten; voor zowel onze fysieke én mentale gezondheid, op kantoor en thuis!

JOGG wil een goede balans creëren tussen thuiswerken, op kantoor of elders. Dit betekent flexibiliteit en tegelijkertijd verbinding en betrokkenheid. Wat wij belangrijk vinden? Dat iedereen zich gezond en energiek voelt.

Naast een diversiteit aan werkzaamheden, hechten wij ook veel waarde aan een diverse en inclusieve werkomgeving. Dit is terug te zien in ons personeelsbestand. Wij waarderen verschillen, omdat we vinden dat ze zorgen voor verschillende invalshoeken en talenten. Wij willen dat iedereen zich veilig, gerespecteerd en prettig voelt.

Ten behoeve van verdere professionalisering van de HR-administratie is in het najaar van 2023 de HR- & Pay-roll module van AFAS (ERP-software) geïmplementeerd met als doel:

  • De administratieve last binnen HR te verminderen door gebruikmaking van één centraal systeem;
  • Een betere aansluiting van de personeelsadministratie en de financiële administratie, die bij JOGG al jaren in AFAS wordt gevoerd;
  • Betere managementrapportages op basis van actuele informatie.

Net als in 2022 was ook in 2023 zichtbaar dat inhoudelijke functies makkelijker in te vullen zijn dan staffuncties. De inhoudelijke functies werden vaak ingevuld door ‘mensen in het veld’, uit het eigen netwerk. Staffuncties zijn moeilijker in te vullen door de competitieve arbeidsmarkt. Deze staffuncties zijn vaak hoger betaald bij niet-maatschappelijke/commerciële organisaties. Hierdoor moest vaker een extern W&S-bureau worden ingeschakeld met bijkomende kosten.

Eind 2023 heeft een verbouwing en herinrichting van het kantoor van JOGG plaatsgevonden om het hybride (samen)werken beter te faciliteren. De nieuwe inrichting nodigt uit tot ontmoeting en verbinding en heeft voldoende werkplekken en ruimtes voor (online) vergaderen. Als gevolg daarvan hebben we aanvullende ruimte ingehuurd.

Gezien de opbouw van ons personeelsbestand (66% van de medewerkers is tussen 20-40 jaar) en de groei van de organisatie, werd vaker dan voorgaande jaren een beroep gedaan op de wettelijke verloven zoals zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Er werd dus meer gevraagd van de draagkracht van de organisatie (ook financieel) om de continuïteit van alle activiteiten te waarborgen.

Samen met onze partners streven we een maatschappelijk verantwoord ketenbeheer na. JOGG wil een positieve invloed uitoefenen op het sociale beleid en het duurzaam- en gezondheidsbeleid van partners, toeleveranciers en afnemers. Ook in de interne organisatie wordt hier terugkerend aandacht aan besteed. Voor het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers is er extra aandacht voor vitaliteit. In 2023 zijn er daarom vanuit het vitaliteitsteam diverse activiteiten georganiseerd, zoals een kookworkshop, beachvolleybal clinic, tandem fietsen mindfull wandelen en is een externe spreker uitgenodigd om een lezing te geven over schaamte.

Het managementteam bespreekt wekelijks de ontwikkelingen binnen de publieke, politieke en private sectoren, alsook de interne aangelegenheden. Er wordt jaarlijks een risicoanalyse opgesteld waarin de voornaamste risico’s zijn opgenomen en het mogelijk effect op het behalen van de doelstellingen.


Samen met

Het JOGG-werknet

JOGG is partner van gemeenten en helpt bij het implementeren van een onderbouwde preventiemethodiek. In deze gemeenten creëren lokale JOGG-teams een breed werknet van partijen met als uitgangspunt dat gezondheid in al het beleid een rol moet spelen – Health in and for all policies.

Het lokale JOGG-team legt met dit werknet het fundament. Daarop wordt enerzijds met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht specifiek gewerkt aan zorg en ondersteuning voor het kind met overgewicht of obesitas. Anderzijds wordt er met de praktijk concreet gebouwd aan een gezonde samenleving door het creëren van een gezonder voedingsaanbod en meer beweegmogelijkheden. Dat doen we in leefomgevingen waar kinderen en jongeren tot 23 jaar veel komen.

Onderlinge samenwerking van JOGG-gemeenten op regionaal niveau geeft het werknet, mede door aansluiting op andere organisaties, nog meer slagkracht. Daarnaast onderhoudt JOGG een landelijk werknet van maatschappelijke organisaties, bedrijven en kennisinstellingen. Binnen dit werknet wordt concreet samengewerkt, worden afspraken gemaakt en kennis gedeeld.

Lokale verandering
Sinds de start van JOGG in 2010 ondersteunen we als partner bestuurders en professionals bij het waarmaken van die gezondere samenleving in beleid en praktijk. Dat doen we door hen samen te brengen, afspraken te maken, hen handelingsperspectief te bieden en te zorgen voor de uitwisseling van kennis en ervaringen. De focus ligt voor ons op lokaal beleid; in de gemeente, dicht bij het kind.

In 2023:

  • Telde het aantal JOGG-gemeenten op tot 221 van de 342 gemeenten in Nederland;
  • Bereikten de JOGG-gemeenten een groot deel van alle kinderen en jongeren in Nederland (0-19-jarigen);
  • Zetten we extra in op buurten met een lage sociaaleconomische status (SES). In buurten met een lage SES-WOA-score bereikt JOGG drie kwart van de kinderen en jongeren. Ook dit bereik is 3% toegenomen vergeleken met 2022;
  • Ondersteunden we met de werkwijze JOGG-Teamfit 2193 sportlocaties en 265 buurtlocaties met het gezonder maken van hun voedingsaanbod;
  • Hielpen we met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht 48 gemeenten met het organiseren van passende ondersteuning en zorg voor individuele kinderen met overgewicht of obesitas.

Landelijk én internationaal beleid

Niet alles wat nodig is ligt binnen de mogelijkheden van de gemeenten. Daarom sluiten we op landelijk niveau akkoorden en convenanten met invloedrijke partijen, die lokale verandering mogelijk maken of versnellen.

Daarnaast zorgen we dat het belang van een gezondere samenleving, en de integrale aanpak om dat waar te maken, op de agenda blijft van zowel lokale-, regionale-, landelijke- als Europese- beleidsmakers. In december 2023 waren de landelijke verkiezingen. Samen met ruim 100 wethouders heeft Marjon Bachra, directeur-bestuurder van JOGG, het beoogde kabinet opgeroepen om te zorgen dat een breed lokaal en regionaal netwerk kan blijven werken aan gezonder voedingsaanbod, meer beweegmogelijkheden en zorg voor kinderen met overgewicht of obesitas.

Op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau zijn er duizendtal partners betrokken bij de leefstijltransitie.
PPS-strategie

De PPS-strategie van JOGG focust op het stimuleren en verbinden van coalities tussen publieke en private partijen, die bijdragen aan concrete doelstellingen vanuit hun corebusiness. In 2023 is JOGG doorgegaan met de coalitieaanpak na het beëindigen van de laatste één-op-één partnerships ‘oude stijl’ en heeft een leidende rol ingenomen in het gezonder maken van de voedselomgeving als trekker van de Werkgroep Gezonde Voedselomgeving en Informatievoorziening. Samen met brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties is er gewerkt aan het document ‘Op weg naar een gezondere voedselomgeving’, wat een sterke basis biedt voor concrete implementaties in 2024, met openheid van brancheverenigingen om deze samenwerking verder uit te breiden.

Gezond Werknet

Op 23 januari hebben zestien nieuwe gemeentes en de provincie Utrecht de ambitie voor een gezonder voedingsaanbod in gemeente- en provinciehuizen ondertekend, gevolgd door nog eens zes ondertekenaars later in het jaar, waardoor het totaal op 51 komt. Deze ondertekenaars streven naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod volgens de Richtlijnen Goede Voeding van het Voedingscentrum. JOGG-gemeenten worden aangemoedigd om 'practice what you preach' na te leven, met behulp van een geüpdatete quickscan tool van partner Holland Fit en inspiratiesessies met ambassadeur Herre Zonderland.

Stakeholders

Op landelijk niveau heeft JOGG overleg met andere landelijke organisaties die werken met integrale aanpakken (Pharos/Gezond In…, RIVM, AiG, ZonMw) over het ondersteuningsaanbod dat we gemeenten bieden ten aanzien van monitoring en evaluatie. We wisselen informatie en ervaringen uit om elkaar te versterken en het ondersteuningsaanbod naar gemeenten te blijven optimaliseren.

Het Partnerplatform kwam samen op 27 januari 2023, hierin ontmoeten we onze landelijke stakeholders. Een waardevol orgaan van JOGG voor kennisdeling en verbinding in ambities en activiteiten voor een gezonde leefomgeving. We blikten terug op 2022, gaven toelichting over de speerpunten van 2023 en gaven we aandacht aan landelijke beleidsontwikkelingen. Ook kwamen professionals uit het veld aan het woord.

Om regionaal en lokaal stakeholders te ontmoeten en wederzijds kennis te delen organiseerde we op 20 september samen met SportZeeland een ‘JOGG Maatschappelijke Café’. Met de focus op Generatie Z.

PPS-constructen

JOGG heeft met diverse partners (de Coalitie Voor Opschaling Gezonde Basisschool van de Toekomst, naast JOGG bestaande uit Gezonde School, Voedingscentrum, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Universiteit Maastricht, Kenniscentrum Sport en Bewegen en Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst) een plan voor de landelijke opschaling van het Gezonde Basisschool van de Toekomst concept opgesteld en kennisdelingssessies voor gemeenten gestart. Daarnaast is met een donatie van €120.000 van de Noaber Foundation de GBT-bibliotheek gestart, een platform voor kennis en ondersteuning, en werd in Utrecht een PPS-adviestraject voor gezonde schoollunches begonnen.

De Ambitie Gezond Uit breidde uit tot 27 ondertekenaars met 85 locaties, en werd een toolkit ontwikkeld voor dagattracties om de impact van deze ambitie te meten en plannen van aanpak te schrijven. JOGG werkt ook met 29 betaald voetbalorganisaties om hun trainingscomplexen, stadions en werkvloeren gezonder te maken en te verbinden met lokale ambities.

JOGG heeft diverse PPS-modules verder ontwikkeld en geïntroduceerd, waaronder Gezond Tussend’Ooren met gemeente Eindhoven voor diverse culturele achtergronden en Trommel Zonder Rommel met Lidl Nederland voor gezonder lunchbeleid op scholen. Ook werd de nieuwe Groentjeboxjes module geïntroduceerd, waarbij Aldi Nederland de materiële kosten dekt en ouders vouchers krijgen voor gratis groenten bij de lokale Aldi.

Waarde PPS

Begin 2023 is de Waardemeting Samenwerkingsprojecten geïntroduceerd, een model dat de totale waarde van samenwerkingen inzichtelijk maakt en helpt bij monitoring, evaluatie, rapportage en communicatie, waarbij collega's zijn getraind om in Q2 van 2024 de waarde van alle samenwerkingsprojecten over 2023 inzichtelijk te hebben.

Ondersteuningsaanbod middelen verwerven via PPS en Fondsenwerving

Alle benodigde kennis voor JOGG-gemeenten om private middelen te verwerven is geborgd in de online cursus PPS en Fondsenwerving. Gemeenten die hiermee aan de slag gaan en hulp nodig hebben, kunnen advies krijgen van een PPS-expert of hun vraag inbrengen bij een door JOGG georganiseerde intervisiebijeenkomst.


Advies en ondersteuning

De lokale JOGG-aanpak

Sinds de start van JOGG in 2010, ondersteunen we bestuurders en professionals bij het in beleid en praktijk waarmaken van een gezondere samenleving. Dat doen we door te zorgen voor de uitwisseling van kennis en ervaringen, partijen samen te brengen, afspraken te maken en hen handelingsperspectief te bieden. In 221 JOGG-gemeenten zorgt het lokale JOGG-team voor een integrale aanpak op preventie en jeugd, waarbij ze ondersteunt worden door onze accounthouders, adviseurs, experts, coaches en ander ondersteuningsaanbod.

2023 werd gekenmerkt door de veranderingen voortgekomen uit de organisatie brede transitie en de komst van het GALA en het IZA. De adviseurs zijn we per ingang van de transitie accounthouders gaan noemen, omdat zij, naast de contacten met JOGG-regisseurs over de uitvoering, een grotere focus dan voorheen hebben op het beleid en bestuur van de JOGG-gemeenten. Daarnaast zijn we gaan werken met adviseurs gezonde omgeving, die specifieke expertise kunnen bieden aan JOGG-gemeenten voor de sociale en fysieke omgevingsverandering.

Groei aantal JOGG-gemeenten
In 2023 is het aantal JOGG-gemeenten gestaag gegroeid, mede door de grotere bekendheid en interesse vanuit gemeenten. De komst van het GALA en IZA heeft de urgentie en financiële ruimte vergroot voor meer gemeenten om zich aan te sluiten bij JOGG. De JOGG-aanpak helpt gemeenten hun preventieplannen te realiseren en verschillende thema’s en programma’s van het GALA met elkaar te verbinden. JOGG raakt namelijk veel verschillende thema’s en programma’s van het GALA.

Implementatie en borging
We hebben door de inzet van JOGG-ondersteuners op maat samengewerkt met JOGG-gemeenten en regio's, waarbij accounthouders nu ook verantwoordelijk zijn voor bestuurlijke contacten en het aanhaken van nieuwe gemeenten. Ook is er gewerkt aan het waarborgen van de kwaliteit van de lokale advisering. Er is met behoud van kwaliteit een efficiëntieslag gemaakt door het ontwikkelen van een collectief starttraject.

Door de mogelijkheid van het kunnen inzetten van omgevingsadviseurs bij gemeenten, kunnen we met een groter team ondersteuning bieden aan JOGG-gemeenten.

In 2023 werd de ondersteuning verleend door:

  • 12 accounthouders; zij zijn het persoonlijk aanspreekpunt en ondersteunen de 221 JOGG-gemeenten met advies. 10 regiocoördinatoren; zij zijn in dienst van de GGD, een regionale organisatie of zelfstandige. Zij zijn het persoonlijk aanspreekpunt voor de JOGG-gemeenten in de regio, zorgen voor regionale verbinding en ondersteunen op overkoepelende thema’s in een aantal regio’s. 
  • 17 coaches; zij geven hulp bij opzet van de implementatie van de JOGG-aanpak en bij lokale vraagstukken.
  • 24 experts; zij geven specifieke hulp en training op de voorwaarden van de JOGG-aanpak.
  • 2 regiomanagers lokale advisering (Oost en West Nederland).Basis blijvend op ordeBorgingKind naar Gezonder gewichtRegionaliserenDoorontwikkelen ondersteuningsaanbod omgevingen

In 2023 waren er vijf focuspunten:

1. Basis blijvend op orde
We hebben voor het eerst met de JOGG-monitor gewerkt, die lokale resultaten inzichtelijk maakt via een dashboard, factsheet en rapportage, en we hebben de expertise van accounthouders verbreed door concrete adviseringstools en trainingen uit te wisselen.

2. Borging
In 2023 hebben we een grotere focus gelegd op het borgen van JOGG in gemeentelijk beleid, mede door de komst van GALA, en zijn we actief bezig met lokale beleidssessies, trainingen en de JOGG-monitor om de lange termijn financiering en integratie in gemeentelijke structuren te bevorderen.

3. Kind naar Gezonder gewicht
Door de komst van GALA en IZA hebben we extra aandacht besteed aan Kind naar Gezonder Gewicht, waarbij accounthouders gemeenten begeleiden en adviseren, en kennisuitwisseling tussen teams bevorderen.

4. Regionaliseren
We hebben een visie ontwikkeld om meer regio’s en regiocoördinatoren toe te voegen, waardoor JOGG-gemeenten beter samenwerken, sneller en efficiënter opereren, met nauwe samenwerking met de GGD en regelmatig georganiseerde regionale bijeenkomsten.

5. Doorontwikkelen ondersteuningsaanbod omgevingen
Sinds 2023 kunnen accounthouders omgevingsadviseurs inschakelen voor specialistische kennis, waardoor we de samenwerking hebben versterkt en het ondersteuningsaanbod hebben verbreed en verbeterd.

Caribisch Nederland
Sinds 2013 zijn de BES-eilanden JOGG-gemeenten. Door de grote overgewichtproblematiek is de ondersteuning sinds 2019 geïntensiveerd.

Omdat er nog veel uitdagingen zijn gaan is er in 2022 samen met vertegenwoordiging van elk van de BES-eilanden een programmaplan opgesteld voor de periode 2023-2027. De gezamenlijke ambitie is:

• Het organiseren en versterken van de lokale organisatie en werknet.

• Het gezonder maken van de omgeving in het algemeen en de omgeving school in het bijzonder.

• Het inrichten van de ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas.

In 2023 hebben we gewerkt aan het versterken van de lokale JOGG-organisatie, het gezonder maken van de omgeving en het verbeteren van zorg voor kinderen met overgewicht, inclusief het uitvoeren van social marketing onderzoek en het ontwikkelen van een Caribische Kindmonitor. Daarnaast hebben we samen met VWS-ZJCN advies uitgebracht over schoolmaaltijden, interdepartementale samenwerking versterkt, en verschillende werkbezoeken en trainingssessies op de eilanden georganiseerd.

Werkbezoek Sint-Eustatius

Gezonde omgeving

Een gezondere leefomgeving voor ieder kind

Onze leefomgeving is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Overal om ons heen worden we verleid tot veel en ongezonde voeding, we bewegen steeds minder, hebben veel stress en slapen onvoldoende. JOGG richt zich op het gezonder maken van de sport-, school-, werk-, buurt- en vrije tijdsomgeving. We ontwikkelen werkwijzen, leggen verbindingen met invloedrijke partijen, organiseren pilots en brengen onze learnings naar de lokale praktijk en vice versa. Vanuit de Omgevingen bieden we advies, inspiratie, kennis en tools richting gemeenten.

Omgevingsadvies
Om alle kennis en expertise die we hebben opgebouwd vanuit de omgevingen nog beter te implementeren bij de gemeenten hebben we in 2023 de lokale ondersteuning aan gemeenten versterkt met omgevingsadviseurs. Om dit omgevingsadvies goed in te richten zijn in 2023 de voorbereidingen getroffen. Dit gaat inhoudelijk over de samenstelling van het werknet, hoe gezondheid in de omgeving mee te laten wegen in de verschillende beleidsdomeinen van de gemeente en handelingsperspectief bieden om de omgeving daadwerkelijk in de praktijk gezonder te maken. We hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het kennisniveau van de omgevingsadviseur zodat dit aansluit bij de lokale behoefte en vragen.

Domein overstijgend werken
Domein overstijgend werken is binnen de JOGG aanpak een belangrijk onderdeel. Daarbij ontwikkelen we binnen GO (gezonde omgeving) continu door op de verschillende omgevingen. We zien daarbinnen nu ook steeds meer mogelijkheden ontstaan met betrekking tot de thema's voeding en bewegen die omgeving overstijgend zijn en aandacht behoeven om zo nog efficiënter en effectiever te kunnen werken. In 2023 hebben we daarom een hernieuwde visie op voeding, “Eetomgeving breed”, opgesteld. Daarbij is voor een hernieuwde visie op het thema bewegen breed gekeken welke rol wij als JOGG hier moeten innemen.

Binnen de omgeving sport (Sportlocaties & Sportevenementen) maken we met de werkwijze JOGG-Teamfit het voedingsaanbod gezonder, richten we ons op een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij terrein. Bij sportevenementen zetten we ook in op gezondere sportsponsoring. We werken samen met onder andere NOC*NSF, BVO’s het Voedingscentrum, sportbonden, verenigingen en gemeenten om de sportomgeving gezonder te maken. Naast dat deze samenwerkingen bijdragen aan onze landelijke ambities ontzorgen we hiermee ook de lokale JOGG-teams.

In 2023:

  • Is het aantal sportlocaties dat aan de slag is met JOGG-Teamfit Sport, gegroeid van 2071 in 2022 naar 2193 in 2023 (262 sportlocaties geadviseerd, dit zijn nieuwe en bekende sportlocaties).
  • Zijn er in totaal 243 topprestatiebadges uitgereikt bij 113 sportlocaties, tot 2021 zijn er 271 certificaten uitgedeeld.
  • Vanuit het Convenant Gezonde Sportomgeving zijn er in 2023 drie werkgroep bijeenkomsten geweest. 21 gemeenten hebben het convenant ondertekend.
  • JOGG werkt op landelijk en/of lokaal niveau samen met 29 Betaald Voetbal Organisaties.
      Teamfit Sport

      Ieder kind moet kunnen opgroeien in een leefomgeving waar bewegen en sporten laagdrempelig , toegankelijk en uitdagend is. Dat de buitenruimte in stad of buurt verleidt tot spelen, lopen en fietsen. Daarnaast streven we ernaar dat op openbare ontmoetingsplekken in de buurt een gezond(er) voedingsaanbod is die een gezonde keuze logisch en gemakkelijk maakt. JOGG voegt waarde toe in de buurtomgeving door te adviseren, inspireren en verbinden op initiatieven en inspanningen met betrekking tot voeding, bewegen en ruimtelijke ordening. Daarin wordt gewerkt aan onderstaande focusprojecten.

      In 2023:

      • Werkten 265 buurtlocaties met de werkwijze JOGG-Teamfit. Hierin wordt samengewerkt met de brancheorganisaties Sociaal Werk Nederland, LOS, vSKBN en Kinderboerderij Actief.
      • Zijn 9 Gezonde Buurten (programma waarin JOGG, Jantje Beton en IVN samenwerken) opgeleverd waar d.m.v. 6 stappen is gewerkt aan vergroening, spel en speelaanleiding en blijvende ontmoeting; fysiek en sociaal. Ook zijn er 9 nieuwe gemeenten gestart met een lokaal project.
      • Hebben we ons op landelijk niveau gemanifesteerd en het belang van een gezonde leefomgeving uitgesproken in gesprekken met brancheorganisaties als Bouwend Nederland en NL Ingenieurs. Ook vervulde JOGG een rol als klankbordpartner bij (her)inrichtingsvraagstukken van buurten of wijken voor partijen als Ballast Nedam Development en Royal Haskoning DHV.
      • Hebben 17 nieuwe gemeenten de Ambitie Gezonder voedingsaanbod in gemeente- en provinciehuizen ondertekend. In totaal zijn er nu 51 ondertekenaars.
        Teamfit Buurt

        JOGG streeft ernaar dat de school en kinderopvang een omgeving is waar kinderen al vanaf jonge leeftijd in een gezonde omgeving kunnen opgroeien. Dat het de normaalste zaak van de wereld is dat kinderen lopend of op de fiets komen, er elke dag groente en fruit wordt gegeten en dat water drinken de norm is. Dat er veel gespeeld en gesport wordt en kinderen leren wat een gezonde leefstijl inhoudt en wat het belang daarvan is.

        Ter bevordering hiervan hebben we landelijke samenwerkingen versterkt die de lokale JOGG-teams ontzorgen. Hiernaast adviseerden we de lokale JOGG-teams hoe ze in deze omgeving voor een structurele verandering kunnen zorgen. In communicatie brachten we opnieuw themadagen en -weken onder de aandacht als springplank naar structureel beleid en omgevingsveranderingen. Te denken valt aan de Koningsspelen, Kraanwaterdag en het Nationaal Schoolontbijt.

        In 2023:

        • Werkten we samen aan meer gezonde kinderopvang coaches (920 coaches in JOGG-gemeenten) als onderdeel van lokale JOGG-werknetten en locaties met gezondheidsbeleid waar invulling aan gegeven wordt in en om de locatie.
        • Is de Peuter4daagse in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond verder uitgerold. Alle provincies hebben deelgenomen aan de Peuter4daagse waardoor er in totaal 25.500 peuters in beweging zijn gebracht.
        • Heeft JOGG in de werkgroep van het Ministerie van OCW deelgenomen als partner op gezondheid met een groot netwerk van gemeenten. Hierin is JOGG de schakel geweest naar partners als Gezonde School, Jong Leren Eten, de WUR en het Voedingscentrum.
        • Heeft JOGG een belangrijke rol ingevuld in de landelijke opschaling van Gezonde Basisschool van de Toekomst. JOGG biedt hierbij actieve ondersteuning aan gemeenten die aan de slag willen met het GBT-concept door de inzet van een Adviseur Gezonde Omgeving. Het gaat om 17 gemeenten en 5 provincies. We zijn gestart met de ontwikkeling van een leerplatform in om gemeenten, scholen en professionals te ondersteunen.
        • Is het partijen dat aangesloten is bij ons Akkoord Gezonde Voeding op Scholen gestegen naar 49. Gezamenlijk waren de aangesloten partijen actief op 555 vo-scholen en 233 mbo-scholen.
          Akkoord Gezonde Voeding op Scholen
          Presentatie Gezonder trainingscomplex bij AJAX

          Met JOGG-Teamfit in de vrijetijd werken we aan een gezonder voedingsaanbod bij dagattracties. Hiervoor hebben we de ambitie Gezond Uit.

          In 2023:

          • Is er één nieuwe partij aangesloten, waardoor er nu 27 ondertekenaars (met in totaal 85 locaties in NL) zijn. Er is geïnvesteerd in het relatiebeheer met de huidige ondertekenaard en de Club van Elf, waardoor de betrokkenheid is vergroot. 
          • Zijn er voor onderlinge kennisdeling en inspiratie twee fysieke bijeenkomsten georganiseerd (Apenheul en Nederlands Openluchtmuseum) en één online bijeenkomst. Daarnaast maken 20 ondertekenaars gebruik van de ondersteuning van een JOGG-Teamfit coach.
          • Is hoofdzakelijk gewerkt aan de kwaliteit van de ambitie Gezond Uit. In samenwerking met de ondertekenaars is er een project gestart om een tool te ontwikkelen om meer inzicht te krijgen in de impact van de ambitie op locatie en als collectief. Als projectresultaat is er een toolkit opgeleverd.
          • Is er gewerkt aan het investeren voor Gezonde Kindermenu’s in samenwerking met Koninklijk Horeca Nederland (KHN).
            Gezond Uit

            JOGG creëert voor jongeren een werkomgeving die een gezonde leefstijl stimuleert. We leggen daarbij de focus op de groep 14-23-jarigen die een (bij)baantje hebben of op mbo-scholen een werk-leer traject volgen. Studenten die al met één been in het werkende leven staan, leren zo om ‘fit voor de job’ te zijn en blijven.

            In 2023:

            • Hebben we gewerkt aan het bevorderen van vitaliteit in het onderwijs en op de werkvloer bij leerbedrijven. Zo hebben we de pilot Fit for the job succesvol afgerond. Bij leerbedrijven die aan de slag zijn gegaan met de toolkit dronken studenten meer water, bewogen ze meer en aten ze gezonder. Bij zowel de leerbedrijven als bij de studenten ontstond er een positievere attitude ten opzichte van gezondheid, en werd de eigen-effectiviteit vergroot. De toolkit is door 50 (leer)bedrijven aangevraagd.
            • Zijn we officieel partner geworden van de Vitaliteitscampus, zijn we onderdeel van het RIF-project Gezond Stedelijk Leven van het ROC Midden Nederland en nemen we deel aan de kerngroep MBO van de Beweegalliantie. Ook hebben we een bijeenkomst georganiseerd in het kader van beroepsvitaliteit in Groningen met o.a. JOGG-regisseurs, regio-coördinatoren, ROC’s, SBB, Gezonde School en MBO-Raad.

            JOGG wil ook het medialandschap gezonder maken. Jongeren brengen veel tijd door achter een beeldscherm. Overmatig gebruik kan negatieve gevolgen met zich meebrengen; jongeren vertonen vaker sedentair gedrag en slapen slechter. Daarnaast worden jongeren geregeld blootgesteld aan reclame voor ongezonde voeding.

            In 2023:

            • Hebben we gefocust op agendering. Er zijn diverse communicatie-uitingen ontwikkeld die het probleem inzichtelijk maken. Deze uitingen zijn ingezet tijdens verschillende bijeenkomsten met stakeholders uit de creatieve industrie, waaronder presentaties op het Marketing Insights Event, de Nima Marketing Day en een eerste bijeenkomst met influencers en influencer agencies.
            • Zijn we samen met Netwerk Mediawijsheid aan de slag gegaan met mediawijsheid. Tijdens de Media Ukkie Dagen hebben we een webinar georganiseerd voor 20 JOGG-gemeenten over een gezonde balans tussen media en beweging. Tijdens de Week van de Mediawijsheid hebben we een online talkshow gehost over gezond mediagebruik, waar meer dan 250 lokale professionals uit onze JOGG-gemeenten aan hebben deelgenomen.
            • Hebben we onze relatie met de creatieve industrie versterkt door bijeenkomsten bij te wonen en twee experts aan ons te binden. Er zijn gesprekken gevoerd met 15 verschillende influencers, hun management en/of influencer agencies. Zij zijn samengebracht voor een brainstormsessie over hoe we hun positieve invloed kunnen benutten, wat een eerste stap is richting een gezamenlijke ambitie. Verder hebben we gesprekken gevoerd met de FNLI over aanpassingen in de reclamecode en met de DDMA over de aangekondigde influencer certificering. Ook onderhouden we nauw contact met de Alliantie Voeding voor de Gezondere Generatie over ontwikkelingen rondom kindermarketing.
              Bijeenkomst met de dagattracties van Gezond Uit

              Kind naar Gezonder Gewicht

              Passende ondersteuning en zorg voor kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas

              JOGG heeft ook aandacht voor kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas. Sinds 2019 werken we aan de implementatie van de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht, waarmee we gemeenten helpen om passende ondersteuning en zorg voor deze groep kinderen (en hun gezin) te organiseren. Met deze aanpak geven we richting aan het lokaal verbinden van zorg- en sociaal domein voor een optimale ondersteuning van het kind en gezin.

              In 2023 zetten 48 gemeenten in op de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht, waarmee zij een sterke verbinding tussen het zorg- en sociaal domein verwezenlijken en daarmee passende ondersteuning en zorg organiseren voor kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas. Twee derde van de JOGG-gemeenten ondersteunt kinderen met overgewicht, een kwart van de JOGG-gemeenten doet dat naar eigen zeggen met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. De helft van de gemeenten doet dat op een andere manier (Mulier, 2023).

              In 2023:

              • Hebben de vijf experts Kind naar Gezonder Gewicht, naast maatwerk opdrachten bij 8 gemeenten, bij 6 regio's geholpen met de implementatie, zoals in Twente waar ze samenwerkten met de JOGG-regio coördinator en zorgverzekeraar.
              • Heeft de gemeente Breda, samen met regionale partners en begeleid door een GGD-expert, een regionale KnGG-aanpak gestart, met intervisie voor regio coördinatoren in West en Zuidoost Brabant.
              • Hebben we bijgedragen aan bijeenkomsten van het leernetwerk Versterking kennisinfrastructuur, waarbij alle GGD-en betrokken waren bij de implementatie van ketenaanpakken.
              • Heeft de samenwerking met Stichting Your Coach Next Door duidelijk gemaakt hoe beide organisaties zich tot elkaar verhouden en heeft geleid tot gezamenlijke adviezen aan gemeenten over lokale varianten van de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht, inclusief de gecombineerde leefstijlinterventie.

              Communicatie & Public Affairs

              Landelijke aandacht voor de JOGG-beweging

              Het behoud en de groei van ons werknet en steun voor ons werk vragen om een sterke positionering van JOGG. Begrip van de rol en waarde van JOGG bij onze belangrijkste stakeholders is vanzelfsprekend van belang voor onze strategische doelstellingen. Corporate Communicatie stuurt daarom op het helder overbrengen van de identiteit en het imago van de organisatie, naar alle belangrijke doelgroepen. Daarnaast zorgt Corporate Communicatie voor heldere, gerichte ‘missiewerk’-activiteiten; het op de maatschappelijke en politieke agenda zetten en houden van de leefstijltransitie.

              JOGG-brandvideo
              Er is een brandvideo ontwikkeld waarin de missie en visie van JOGG centraal staat. Bekijk de brandvideo bovenin dit jaarverslag van 2023.

              Campagne en concept ‘Grote Mensen’
              Vanuit het maatschappelijk coronasteunpakket hebben we in 2021 de bewustwordingscampagne ‘We hebben meer Grote Mensen nodig’ kunnen ontwikkelen. Hierin staat de 'stem van het kind' centraal; Kinderen roepen op dat er meer Grote Mensen nodig zijn die ervoor zorgen dat zij gezond kunnen opgroeien. De gedachte achter dit concept is dat we de nadruk leggen op de mensen die het doen, waardoor we goed uit kunnen leggen wat en wie er nodig is (alle domeinen en sectoren) om die gezondere samenleving waar te maken.

              Week voor de Gezonde Jeugd

              In 2023 hebben we een doorvertaling gemaakt op de campagne tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd (12 t/m 17 juni 2023). Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd hebben we een campagne uitgerold op LinkedIn, waar de voornaamste doelgroep van JOGG actief is. In de campagne hebben we iedere dag aandacht besteed aan een Groot Mens vanuit verschillende domeinen (o.a., een wethouder, een eigenaar van een cateringsbedrijf en een centrale zorgverlener). Deze landelijke campagne heeft een totaal bereik van 63.908 impressies opgeleverd. Maar belangrijker nog: de Grote Mensen uit de campagne werden benaderd vanuit hun respectievelijke branche om kennis te delen over hoe zij de omgeving gezonder maken. Daarmee hebben we stappen kunnen zetten om het landelijke werknet te verstevigen.

              Daarnaast hebben we een lokale vertaling gemaakt op de Grote Mensen campagne. Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd konden JOGG-regisseurs speldjes bestellen om de Grote Mensen in hun gemeente in het zonnetje te zetten. Dat werd opgepikt door lokale pers en daarmee hebben we aandacht kunnen genereren voor de leefstijltransitie, en de Grote Mensen die dit mogelijk maken.

              JOGG-meetup

              Op 12 oktober 2023 vond het jaarlijkse congres JOGG-meetup plaats in het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Tijdens deze bijeenkomst delen we inspiratie, kennis en ervaringen met alle lokale JOGG-teams en professionals én vieren we ons werknet! Met het thema ‘Regie op de Toekomst’ stonden we stil bij de uitdagingen van de toekomst, maar ook het belang van de regisseursstoel, vanuit waar de aanwezigen het verschil maken. Er waren 225 JOGG-regisseurs, -beleidsmakers, KnGG-projectleiders en TeamFit-coaches aanwezig vanuit het hele land. We kijken met trots terug op een geslaagde dag, die positief werd geëvalueerd door de aanwezigen! Bekijk de terugblik van 2023.

              Ambassadeurs

              Wederom hebben de JOGG-ambassadeurs, Juvat Westendorp, de Healthy Sisters, Herre Zonderland, Nicole Beukers, Erben Wennemars en Erik Scherder zich in 2023 met plezier en enthousiasme, online en fysiek, lokaal en landelijk ingezet voor JOGG.

              JOGG-meetup 2023 "Regie op de toekomst" in het Beeld & Geluid museum
              Ondersteuning strategie

              De toekomst (en financiering) van de organisatie hangt af van onze positie in het brede werkveld waarin we opereren. Om onze ambitie waar te maken moeten we wendbaar kunnen inspelen op relevante maatschappelijke en beleidsontwikkelingen. Daarom verzamelen we van kennis en informatie over relevante maatschappelijke en beleidsontwikkelingen, bewaken we onze standpunten en visie, communiceren we intern en extern belangrijke strategische beslissingen en schrijven we de subsidieaanvraag en verantwoording richting VWS.

              Provinciale Statenverkiezingen

              We stuurden een position paper naar de schrijvers van provinciale verkiezingsprogramma's. We maakten een scan van voor JOGG relevante thema's in provinciale coalitieakkoorden en relevante gedeputeerden zodat we de komende jaren in kunnen zetten op een meer gestructureerde relatie met de provincies. Naar aanleiding van ons position paper werden we bij meerdere provincies uitgenodigd om mondeling input te leveren voor provinciale coalitieakkoorden.

              Tweede Kamerverkiezingen

              We stuurden een position paper als input voor verkiezingsprogramma's naar een aantal politieke partijen. De Gezonde Generatie organiseerde een verkiezingsdebat, JOGG sloot hierbij aan als partner. Ook brachten we door middel van een LinkedIn-post het belang van preventie tijdens de verkiezingen onder de aandacht. We maakten en scan van voor JOGG relevante onderwerpen in de verkiezingsprogramma's van de grootste partijen en van de kandidaten die mogelijk affiniteit hebben met ons werk. Samen met wethouders van 113 gemeenten stuurde we een fiche naar informateur Plasterk en de vier onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Tot slot ondertekenden we een aantal oproepen aan de informateur, waaronder van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Alles is Gezondheid.


              Expertise

              Kennis en vaardigheden genereren en ontsluiten

              JOGG stelt expertise beschikbaar aan iedereen die met een integrale aanpak de omgeving van kinderen en jongeren gezonder wil maken en passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas wil organiseren. Hiervoor is niet alleen kennis nodig, maar is belangrijk dat men weet wat te doen met deze kennis: ook wordt in en met de JOGG-gemeenten volop geleerd en dienen deze voorbeelden en lessen ingezet te worden om het aanbod weer aan te scherpen. Deze wisselwerking in de vertaalslag van kennis naar doen en terug, dat noemen we expertise. JOGG adviseert en ondersteunt daarbij.

              JOGG heeft in maart 2023 een transitie doorgemaakt. Eén belangrijke ontwikkeling is het instellen van een team Expertise. Bedoeld om te zorgen dat de expertise van JOGG beter gecoördineerd wordt.

              Onderbouwen
              Expertise is gericht op het onderbouwen van de integrale JOGG-aanpak, met als doel het verzamelen van bewijslast voor onze integrale aanpak om de omgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken met ons hele werknet. En daarmee onze onderbouwde aanpak nog steviger in te zetten op allerlei plekken in ons werknet. Dit omvat onder meer dat we:

              • Promotieonderzoek laten uitvoeren naar de integrale JOGG-aanpak en onderdelen daarvan. 
              • Onze eigen doelen en inspanningen constant monitoren en evalueren.

              Promotieonderzoek Mulier Instituut
              In 2020 is een multidisciplinair team, gecoördineerd door het Mulier Instituut, gestart met een praktijkgericht onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek (4 jaar) naar de JOGG-aanpak. Het hoofddoel van dit onderzoek is om te evalueren wat de opbrengsten en werkzame elementen zijn van de lokale JOGG-aanpak op de integrale werkwijze, de omgeving, de leefstijl en het gewicht van kinderen en jongeren in JOGG-gemeenten. In 2023 zijn belangrijke deelresultaten opgeleverd door Mulier, waaronder:

              • Een wetenschappelijke publicatie over de achtergrond en het onderzoeksframework om complexe aanpak zoals JOGG te evalueren.
              • Een rapport over de rollen en benodigde competenties van JOGG-regisseurs en een wetenschappelijke publicatie ingediend (BMC Health Services Research) over de rollen en competenties van coördinatoren in intersectoral health promotion (op basis van resultaten bovenstaande rapport. 
              • Publicatie in Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, waarin ze reflecteren op de ontwikkeling van de Gezonde Omgeving Verkenner en participatieve evaluatie van gezondheidsbevordering binnen de gemeente.
              • Wetenschappelijke publicatie over het implementatieproces van de JOGG-aanpak over de tijd en factoren die daarin een rol speelden in 9 gemeenten (review afgerond, onder voorbehoud; verwachte publicatie begin 2024).

              De resultaten van de verschillende wetenschappelijke publicaties worden gebundeld in een Nederlandse eindrapportage. Daarbij is aandacht voor het delen van de resultaten met verschillende doelgroepen. De eindrapportage wordt naar verwachting mei 2024 gepubliceerd. Ter afsluiting zal er een bredere bijeenkomst georganiseerd worden om resultaten te delen en in gesprek te gaan over integrale gezondheidsbevordering. Ten slotte bekijken we de mogelijkeden voor het beschikbaar maken van onderzoeksmethoden (bijv. handleiding Ripple Effects Mapping) en de Gezonde Omgeving Verkenner (ontwikkelde gesprekstool).

              Bewijslast integrale aanpak 

              JOGG versterkt niet alleen zelf opdrachten voor onderzoek, we verzamelen ook bewijslast voor onze integrale aanpak om de omgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Om daarmee deze aanpak nog steviger in te zetten. In 2022 verschenen verschillende interessante publicaties:

              OECD concludeert: JOGG-aanpak is kostenbesparend: de internationale Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) nam de JOGG-aanpak onder de loep. En concludeert nu: JOGG zorgt in potentie voor meer (en gezonde) levensjaren, een vergrote arbeidsmarktdeelname en een besparing van 2,72 euro aan ziektekosten per persoon per jaar in Nederland. Ook is de JOGG-aanpak potentieel effectief en kostenbesparend in andere landen (in het ene meer dan het andere).

              JOGG is lid van de begeleidingscommissie van het promotieonderzoek van Lisa Wilderink, dat in 202 is afgerond. De titel van haar proefschrift is: “Tackling health inequalities: Evaluating a local integrated community-based approach and strengthening that approach using participatory action research.” Verschillende resultaten uit dit proefschrift zijn met het werknet van JOGG gedeeld.

              Monitoring en evaluatie in JOGG-monitor 

              Meer dan 200 gemeenten in Nederland implementeren de JOGG-aanpak. Ieder lokaal JOGG-team implementeert de JOGG-aanpak op een andere manier, passend bij de lokale context. Het doel van de JOGG-monitor is om inzichtelijk te krijgen wat JOGG-gemeenten lokaal bereikt hebben. Bijna alle JOGG-regisseurs hebben een online vragenlijst ingevuld. Via aanvullende gesprekken tussen accounthouders en lokale JOGG-teams hebben we informatie verkregen over overige ervaren opbrengsten en kansen voor de toekomst. De resultaten zijn verwerkt in een factsheet en geven de ervaren opbrengsten van de JOGG aanpak (inclusief KnGG) tot nu toe weer. De ontwikkelingen rondom het werknet, het integrale beleid en de gezonde omgeving kunnen we zo op langere termijn volgen. Daarnaast geeft het inzicht in kansen voor de JOGG aanpak in de toekomst.

              Dynamische Database

              JOGG heeft de ambitie om de JOGG-data meer structureel, uitgebreid en overzichtelijk te verzamelen. Tegen deze achtergrond is in 2023 een Dynamische Database gebouwd waarin belangrijke data om impact te laten zien inzichtelijk gemaakt wordt. Met de verschillende teams zal in 2024 de database gevuld worden met actuele data.

              Potentiële bereik

              JOGG wil zoveel mogelijk 0-23-jarigen bereiken met hun aanpak voor een gezonde leefstijl. Daarbij zetten we extra in op buurten met een lage sociaaleconomische status (SES). In 2023 is aan Mulier gevraagd om inzichtelijk te maken wat het potentiële bereik is van JOGG, als totaal en uitgesplitst naar de SES van de buurten waar JOGG actief is. In deze factsheet beschrijven we het bereik van JOGG. Ook brengen we in kaart in hoeverre de organisatie actief is in de buurten met een lage SES-WOA-score en hoeveel kinderen en jongeren JOGG daar met hun aanpak bereikt. Deze Dasboard wordt in 2024 opgeleverd.

              Inspiratiewijzer

              Sinds een aantal jaren zoeken RIVM, VSG, Pharos, ZonMw, Alles is Gezondheid en JOGG elkaar op om gemeenten beter te kunnen adviseren in het laten zien van impact van complexe aanpakken. Concreet heeft de groep nu een inspiratiewijzer M&E opgeleverd. De inspiratiewijzer Monitoring & Evaluatie helpt gemeenten bij het zichtbaar maken van wat het integrale gezondheidsbeleid in de gemeente oplevert. De inspiratiewijzer gaat in op vragen van gemeenten en biedt concrete handvatten, tools en voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan.


              Internationaal

              De uitdagingen waar JOGG zich in Nederland voor inzet, houden niet op bij de grens


              Agendasetting
              In 2023 startte JOGG met gefocust inzetten op het creëren van draagvlak op Europees niveau voor een leefstijltransitie/gezondere samenleving voor de jeugd waarin ieder kind gezond kan opgroeien, doordat het belang van health in all policies en een lokale integrale aanpak wordt omarmd. We hebben samen met Hill+Knowlton een eigen PA-strategie ontwikkeld voor de Europese agendasetting. Hiernaast hebben we een stakeholderengagement plan ontwikkeld. Ook zijn we in Brussel geweest om de eerste gesprekken te voeren. Zo hebben we een brainstorm in Brussel georganiseerd met het team van Europarlementariër Toine Manders en hebben we gesproken met afgevaardigden van de Commissie educatie.

              Hierbij hebben we onze Europese en internationale positie verder versterkt en gebouwd aan relaties in Brussel. Ons werknet is gegroeid en verstevigd met internationale partners.

              Kennis halen en brengen
              We hebben op verschillende podia over JOGG mogen vertellen en de dialoog aan kunnen gaan.

              • We hebben een key-note verzorgd in een internationaal webinar van Cities Changing Diabetes. Vanuit JOGG mochten we voor 400 professionals invulling geven aan een pannelistsessie en een masterclass: FUNdamentals of a healthy childhood tijdens het MOVE Congress. Samen met International Diabetes Federation en Gasol Foundation Europa hebben we de aanwezigen geïnspireerd welke mensen je nodig hebt om een structurele beweging in gang te zetten, hoe iedereen een rol kan vervullen en hoe je de stappen zet richting Health in and for all policies. 
              • We zijn spreker geweest op het Global Health Congress in een sessie over intersectoraal samenwerken: van woorden naar daden, met een focus op het onderwijs- en het gezondheidsdomein. Onze rol was het publiek meenemen hoe onze lokale JOGG professionals bouwen aan een lokaal netwerk en domeinoverstijgend werken stimuleren.

              Ook hebben we zelf twee sessies georganiseerd. JOGG heeft een rondetafelsessie gehost tijdens de European Week of Regions and Cities en met ISCA hebben we samen een rondetafelgesprek in het Europees Parlement georganiseerd over publiek private samenwerking: we willen ruimte creëren voor een realistisch, constructief debat tussen de industrie, NGO's en beleidsmakers om voortgang te boeken voor #HealthyLifestyles4All.

              Als naslagwerk delen we na onze presentaties de e-learning. We hebben in 2023 ook een demoversie van e-learning ontwikkeld. Hiernaast hebben we een Engelse pagina op de JOGG website gelanceerd: jogg.nl/about-jogg. Tot slot hebben we een uitwisseling gehad met een Deense gemeente, waarin wederzijdse kennisdeling centraal stond.

              MOVE-congress in Madrid

              Financiën

              Financieel overzicht 2023

              JOGG werd in 2023 nagenoeg volledig gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Om de groei van JOGG-gemeenten te kunnen opvangen met kwalitatieve goede ondersteuning heeft VWS voor 2023 in totaal een subsidie verleend van ad € 10.755.839. Dit bedrag is € 694.085 hoger dan in 2022 en is als volgt gealloceerd:

              Instellingssubsidie € 6.810.852

              Caribisch Nederland € 252.000

              JOGG-organisatie en aanpak € 1.822.373

              Kind naar Gezonder Gewicht € 1.789.573

              Kopgroep Gezonde Sportevenementen € 35.000

              Kenniscentrum € 46.041

              Totaal € 10.755.839

              In Q4 van 2023 heeft VWS de instellingssubsidie ten opzichte van de initiële aanvraag in totaal verhoogd met een bedrag van ad € 581.586.