Akkoord Gezonde Voeding op Scholen

De schoolomgeving heeft grote invloed op het leven van jongeren. Een gezond voedingsaanbod op scholen biedt een belangrijke basis voor de leefstijl van deze jongeren.

Met het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2021-2025) leveren alle partijen een belangrijke bijdrage aan het stimuleren tot een gezondere keuze van eten en drinken op scholen, door deze keuze zichtbaar gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.


Over Akkoord Gezonde Voeding op Scholen


Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen is een initiatief van JOGG en richt zich op alle individuele scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Deelnemers aan het Akkoord zorgen ervoor (direct als cateraar of indirect als leverancier) dat het aanbod van eten en drinken op scholen minimaal voldoet aan niveau ‘Zilver’ volgens de Richtlijn van het Voedingscentrum. Bij niveau Zilver bestaat ten minste 60% van het aanbod uit gezondere broodjes, fruit, salades en andere gezondere producten. Water om te drinken is altijd beschikbaar. Voor leerlingen is het extra makkelijk om een gezondere keuze te maken, want die producten liggen vooraan en op de meest aantrekkelijke plekken.

Bovendien streven de deelnemers naar niveau ‘Goud’ op de helft van de scholen waar zij het aanbod van eten en drinken verzorgen. Ook verkennen ze gezamenlijk hoe de eetomgeving in de nabijheid van scholen gezonder gemaakt kan worden.


JOGG

48 Akkoordpartijen

156 Schalen in schooljaar 2020-2021

Akkoordpartijen maken de eetomgeving binnen scholen samen gezonder

Steeds meer deelnemers sluiten zich aan bij het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen. Een duidelijk teken dat het besef leeft dat we alleen samen gezond gewoon kunnen maken!

Het gezond maken van de leefomgeving voor jongeren staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Alle reden dus om actief aan het werk te blijven met de samenwerking binnen het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen.

jogg.nl

Toetreding 4 nieuwe deelnemers Akkoord Gezonde Voeding op Scholen

Juist nu is een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl voor meer organisaties belangijker geworden. We zijn blij te kunnen melden dat het Akkoord Gezonde Voeding Op Scholen wordt versterkt door vier nieuwe deelnemers. Samen maken zij gezond gewoon door een bijdrage te leveren aan een gezonder voedingsaanbod op scholen waar zij het aanbod van eten en drinken verzorgen.

jogg.nl

Schoolkantines in tijden van corona

Vanaf 31 mei is het voortgezet onderwijs weer volledig geopend, waarbij leerlingen geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden van elkaar. Voor het mbo geldt nog wel dat er afstand moet worden gehouden. In veel schoolkantines is nu nog vaak een beperkt assortiment van eten en drinken beschikbaar. Ook zijn er kantines die tot en met de zomervakantie dicht blijven.

gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl

Blik op de toekomst door studentminister Gezond Leven

Jitte Jennekens is Studentminister van Gezond Leven en deelt met JOGG, haar eigen ambities en die van het (nieuwe) Studentenkabinet. Ze benadrukt het belang van keuzes maken voor de langere termijn op basis van de wetenschap en haar ideeën voor een gezonde toekomst en gezonde leefomgeving voor jongeren.

jogg.nl

Leerlingen bedenken zelf een gezondere schoolkantine

Een gezonde schoolkantine is lang niet overal voorhanden. Iets wat leerlingen zelf ook constateren. Maar wàt als ze mee mogen denken over het eten dat op hun school verkrijgbaar is? Het designproject Jongeren aan het Roer, vormgegeven door drie HAS-eindexamenstudenten, betekent in ieder geval een aanzet om de leerlingenparticipatie op dit vlak te verbeteren.

Bron: BD, 25-06-2021

bd.nl

Deelnemers* Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025  


5th Season Fruit
Aqua Chain
Bazqet
Bites We Love
Bright Trade 
Cater Concept
Catermaat
Charlie’s Organics
Cirfood
Coca-Cola
Compass Group
Baker & Baker
Eurosalad
Farmer Brothers
Food2Smile
Fruitfunk
Greenco Packing BV
Groentegoed
Grünten
Healzzy2go
ISS Facility Services
iTaptoo
Jabulani Fruits
Join The Pipe
Koninklijke Peijnenburg
KRNWTR
KraanWaterTapPunt
Langerak de Jong
Level Up Catering
Markies Catering
Mars Nederland
MERKKwater
Ological
Oranka Vruchtensappen BV
Royal Smilde Foods
Sligro
Smiley-Apple
SoPure
Spadel Nederland
Sprankle
Stapfoods
Susie Icecream
Unilever Food Solutions
Van Leeuwen Catering
Vending@Work
Vital4Skool
Vrumona
Waterlogic
WDM Schoolcatering

*Peildatum 14-03-2023. Er sluiten zich in de toekomst nog meer ondertekenaars aan.  


Ook deelnemer worden? Neem contact op met Miriam Mühl
miriam.muhl@jogg.nl
''Ik ben blij dat alle deelnemers van het Akkoord hun verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde schoolomgeving. Juist zij kunnen het voedingsaanbod in de school gezonder maken. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd en om dit te realiseren hebben wij iedereen nodig die het verschil kan maken” Marjon Bachra
Directeur-bestuurder JOGG

Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?