Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 29 maart 2022

Basistraining Kind naar Gezonder Gewicht

Hoe versterk je als gemeente de samenwerking tussen het sociaal en zorgdomein? En werk je eraan om gezondheidsproblemen met een brede blik aan te pakken? Bij JOGG werken we met een breed werknet van gemeenten maatschappelijke organisaties en bedrijven aan een maatschappij waarin álle kinderen en jongeren gezond opgroeien. Dat doen we door in de omgeving waarin kinderen veel komen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een gezonder voedingsaanbod en voldoende beweegruimte. En door kinderen met overgewicht of obesitas individueel te ondersteunen. Met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht is er ook aandacht voor individuele, sociale problemen die een ongezonde leefstijl veroorzaken of in stand houden. Overweeg jij als gemeente om de aanpak te implementeren? We nodigen beleidsmedewerkers graag uit voor de driedelige basistraining Kind naar Gezonder Gewicht.

Kind naar Gezond Gewicht in het kort

In deze video leggen we je graag in het kort uit hoe de Kind naar Gezonder Gewicht aanpak werkt. Een belangrijk uitgangspunt bij de aanpak is kijken met een brede blik naar de persoonlijke omstandigheden van het kind en het gezin. Spelen er problemen die het overgewicht veroorzaken of in stand houden?

Een centrale zorgverlener zoekt het uit en betrekt vervolgens de juiste professionals uit het zorg- en sociaal domein.

Meer weten over de aanpak? Hier vind je meer informatie of bekijk het webinar.

Basistraining

Overweeg jij als gemeente om de aanpak te implementeren? Zijn jullie op zoek naar:

  • inspiratie en motivatie om die keuze te kunnen maken;
  • een helder beeld en gevoel ontwikkelen bij de aanpak (wat is het nu écht);
  • welke bouwstenen van belang zijn voor een goede start en borging;
  • sparring met andere gemeenten 
  • concrete stappen en tools.

We nodigen beleidsmedewerker (gezondheid en/of jeugd) graag uit voor de driedelige basistraining Kind naar Gezonder Gewicht. Meld je dan nú aan!

Wanneer en waar?

Alle bijeenkomsten zijn online via Zoom te volgen.

  • Deel 1: Donderdag 19 mei, 09.00 - 12.00 uur
  • Deel 2: Donderdag 16 juni, start 09.30 - 12.00 uur
  • Deel 3: Donderdag 7 juli, start 09.30 - 12.00 uur

Wat kan je verwachten?

In drie bijeenkomsten gaan we met elkaar aan de slag met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. We zorgen ervoor dat je vertrekt met een helder beeld bij de aanpak en de verschillende onderdelen ervan. We werken toe naar een concreet actieplan waar je in je eigen gemeente mee aan de slag kunnen gaan. Gezamenlijk verkennen we ieders eigen situatie, belemmeringen en hulpbronnen. Er is veel ruimte voor onderling sparren en uitwisseling met de trainer en andere sprekers. De bijeenkomsten zijn online te volgen.

Voor wie?

Wanneer je je herkent in de eerder genoemde omschrijving en je nog niet bent gestart met Kind naar Gezonder Gewicht. Deze training is beschikbaar voor zowel gemeenten die al met de JOGG aanpak aan de slag zijn als gemeenten die nog geen onderdeel zijn van ons werknet. Dus ben jij een beleidsmedewerker meld je dan nu aan via trainingen@jogg.nl. Maximaal 12 deelnemers per groep.

Indien jullie gemeente wel al met de JOGG-aanpak aan de slag is dan adviseren we de JOGG-beleidsmedewerker en JOGG-regisseurs om als duo mee te doen en je in te schrijven via de JOGG-wiki.

Door wie?

De training wordt verzorgd door Madeline van Riemsdijk. Zij is als expert Kind naar Gezonder Gewicht verbonden aan JOGG. Naast dat zij een ervaren trainer is, ondersteunt zij ook gemeenten bij diverse Kind naar Gezonder Gewicht vraagstukken en de implementatie van de aanpak.

Uiterlijk drie weken voor aanvang van de training ontvang je informatie om door te nemen. Tot die tijd kun je je alvast oriënteren via www.kindnaargezondergewicht.nl

 Aanmelden?

Stuur een email naar trainingen@jogg.nl vóór 28 april 2022.Onder vermelding van basistraining Kind naar Gezonder Gewicht met hierin je naam, functie en de gemeente waar je werkt. Nog vragen of opmerkingen?  Neem dan contact op met Rianne de Ridder op 06-57024875 of per mail via rianne.deridder@jogg.nl