Naar het nieuwsoverzicht
Opinie, 2 februari 2021

Blog: "Help, ik word verleid"

In deze reeks blogs delen we persoonlijke ervaringen, kennis en visies van JOGG-medewerkers. Dit keer deelt Patty Scholten (Programmamanager Gezonde Omgeving) haar verbazing over de strijd tegen de verleiding die lonkt in onze eetomgeving.

“Ik kan alles weerstaan, behalve verleiding”, zei een vriendin laatst. Dit ging niet over haar Tinderdate van afgelopen week, maar over die verleidelijke chocoladereep die haar naam schreeuwt bij de kassa van de supermarkt. ‘Ik ben om op te eten’. In deze situatie helaas niet figuurlijk, maar letterlijk.

Ik moet bekennen dat ik slecht heb geslapen van het idee dat, als er door de coronacrisis straks restaurants omvallen en winkelpanden leeg komen te staan, de mogelijkheid bestaat dat fastfoodrestaurants en snackbars massaal in dat gat zullen springen. Dan zal het aanbod van ongezond voedsel alleen nog maar groter worden. En juist dat is een belangrijke oorzaak van het overgewicht onder Nederlanders. Iets wat we absoluut niet moeten willen, toch? Zelf woon ik vlakbij het station en zelfs nu ik niet meer met de trein reis, ruik ik nóg de geur van de vette kaascroissants van de kiosk. Heel verleidelijk! Ook tijdens mijn Daily Mile lunchwandeling wordt mijn aandacht getrokken naar de extra goedkope combinatiedeal van frisdrank en kaassoufflé bij de eetgelegenheid op de hoek. De truc is om ‘hard to get’ te spelen. Maar doe dat maar eens... Dat is nog niet zo makkelijk als je beseft dat we gemiddeld 200 voedselkeuzes per dag maken. 200!

Inmiddels werk ik bijna 4 jaar bij JOGG mee aan de missie om gezond gewoon te maken. Het zijn de momenten zoals vorige week dinsdag – toen de vier grote gemeenten en Ede in een brandbrief aan staatssecretaris Paul Blokhuis vroegen om extra slagkracht tegen de opmars van fastfoodketens – die mij weer extra doen beseffen hoe belangrijk het is waar we met het JOGG-werknet voor strijden.

Zo werk ik zelf onder andere mee aan het Akkoord Gezonde Voeding Op Scholen, waarmee we met meer dan 35 bedrijven zorgen voor een gezond en aantrekkelijk voedingsaanbod op school. Ook ben ik betrokken bij de Alliantie Voeding voor een Gezonde Generatie, waarin gestreefd wordt naar een gezond voedingspatroon voor ieder kind in Nederland in 2040.

Mijn droom is dat we ervoor kunnen zorgen dat gezonde keuzes het, in het spel der verleiding, gaan winnen van de ongezonde. Op én rondom de school. Maar ook in de buurt waar je woont, bij je sportclub, op je werk, uit en thuis. Alleen samen kunnen we dat verwezenlijken. Van minister tot wethouder. Van cateraar en supermarktmanager.. tot jij en ik!

Patty Scholten

Programmamanager Gezonde Omgeving


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?