Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 9 juni 2020

Blog: “Het is simpel”

In deze reeks blogs delen we persoonlijke ervaringen, kennis en visies van JOGG-medewerkers. Peter Legters (programmamanager Gezonde Schoolomgeving) deelt in dit blog zijn ervaringen met voeding in de schoolkantine.

JOGG

“Het is simpel”, zegt vriend Sander over de telefoon, “alle ongezonde voeding uit de schoolkantine en scholieren mogen niet meer van het schoolplein”. Sander en ik spreken regelmatig af en hebben het dan over uiteenlopende zaken.

Dit keer hebben we het over het eetgedrag van middelbare scholieren. Een thema dat mij en een aantal collega’s binnen JOGG flink bezighoudt. Hij begrijpt niet dat er in schoolkantines die als gezond worden bestempeld ook ongezonde voeding te koop is. En dat ze buiten de school heel makkelijk naar een supermarkt, lunchroom of snackbar kunnen. “Juist nu door het coronavirus is het nog duidelijker geworden dat we werk moeten maken van een gezonde leefstijl” voegt hij toe. Geen speld tussen te krijgen. Vanuit het perspectief van gezondheid gezien. Was het inderdaad maar zo simpel, dan hadden we allang een gezonde omgeving gehad. Het lastige, of positiever geformuleerd, het uitdagende is dat er veel meer perspectieven op dit onderwerp zijn. Dat werd afgelopen week wel weer duidelijk.

Het FD publiceerde namelijk het artikel “Cateraars: gezondere voeding jaagt iedereen de schoolkantine uit”. Een krantenkop zonder enige nuance. Schoolcateraars zijn bang om omzet te verliezen zodra vanaf september de criteria van de Gezonde Schoolkantine strenger worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bovengrens van het aantal calorieën van een betere keuze snack. Dit wordt verlaagd van 110kcal naar 75kcal. Het aanbod in onder andere de snoepautomaten zal hiermee behoorlijk gaan veranderen. De cateraars maken zich daar zorgen over. Kunnen ze financieel gezond blijven met een steeds gezonder wordend assortiment? Een heel ander perspectief dan dat van Sander.

Weer een ander belangrijk perspectief is dat van de scholier zelf. Hoe zien zij dat? Het Voedingscentrum heeft dat in 2019 laten onderzoeken. Conclusie van het onderzoek was dat middelbare scholieren het belangrijk vinden om hun eigen keuzes te maken. Tussen ongezond en gezond. Een schoolkantine die beide aanbiedt is daarbij een passende invulling. Alweer een ander begrijpelijk standpunt.

Werken bij JOGG betekent rekening houden met alle verschillende invalshoeken. Tussen die van commerciële organisaties, de doelgroep, de scholen, het ministerie, samenwerkende partners en vele anderen. In onze gezonde leefstijlbubbel is dat soms best lastig. Het herkennen en begrijpen van de verschillende belangen maakt dat we succesvol kunnen zijn. Daarom is het allemaal nog niet zo simpel. Ondanks de stellige mening van mijn vriend Sander.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?