Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 11 oktober 2024

Bruggen slaan tijdens de European Week of Regions and Cities

Om de brug te slaan tussen het werk van JOGG-gemeenten en het werk van de Europese Unie organiseerde JOGG als verbinder afgelopen week een roundtable event tijdens de European Week of the Regions and Cities. Doel van het event is een Europees werknet te creëren waarin de stem van regio’s in Europa wordt gehoord en waarmee preventie hoger op de Europese agenda komt.

Regio nog te afhankelijk
Uniek aan de JOGG-aanpak is onder meer de sterke lokale werknetten die samen met de JOGG-gemeenten werken aan een gezondere leefomgeving. In veel Europese landen is het niet vanzelfsprekend dat de belangen van regio’s worden vertegenwoordigd, volgens Jost de Bruin van RVO. Zo hebben regio’s momenteel moeite om direct deel te nemen aan grote Europese programma’s zoals het EU4Health-programma, het grootste Europese gezondheidsfinancieringsinitiatief. Ze zijn daarvoor vaak afhankelijk van NGO’s, nationale organisaties en overheden.

"De sleutel voor gemeenten ligt in het proactief delen van hun kennis en zorgen met Europa - dat is waar ze echt een impact kunnen hebben." Jost de Bruin
Adviseur voor Horizon Europe, RVO

Europa beïnvloedt lokaal en andersom
Europa en lokaal bestuur moeten elkaar beter gaan vinden, was een andere conclusie van het event. Voor lokale of regionale professionals is het niet altijd duidelijk wat Europa hen biedt. Aan de andere kant maakt Europa ook nog niet volledig gebruik van de kennis en expertise die op lokaal en regionaal niveau wordt opgedaan. Floor Van Houdt van de Europese Commissie vertelde hoe Europese beslissingen, regelgeving, programma's en subsidies een directe of indirecte impact hebben op gemeenten. 

Arnoud Proos van de gemeente Vlaardingen deelde voorbeelden vanuit gemeentelijk perspectief: “We werken aan 'health in all policies' door gezondheid, armoede en sport te integreren in onze buurten. Hoewel we EU4Health nog niet benut hebben voor onze gemeente, zie ik een sterke verbinding met onze lokale initiatieven en het verkrijgen van financiering. Dit blijft  een uitdaging, want het blijft een strijd om preventie hoog op de investeringsagenda te krijgen.”

Lokaal succes delen
De aanwezigen waren gelijkgestemd over de noodzaak om preventie en het opbouwen van preventiestructuren hoger op de agenda’s te krijgen. Charlotte Marchandise (EUPHA) benadrukte het cruciale rendement van investeringen in de volksgezondheid en preventie, en benadrukte dat gezondheid geen kostenpost is, maar een investering. In de afsluitende woorden deed directeur-bestuurder van JOGG Marjon Bachra een oproep tot actie: “We hebben lokale en regionale gemeenschappen nodig om Europese doelstellingen te bereiken - en vice versa. Voortdurende samenwerking daarin is essentieel. We hebben al geweldige voorbeelden van lokaal succes in Nederland en ik kijk ernaar uit om deze voorbeelden naar de Europese Commissie en Europees Parlement te brengen." 

"Ons doel is om een Europees netwerk te creëren waar we gezamenlijk een agenda voor preventie kunnen opstellen." Marjon Bachra
Directeur-bestuurder JOGG