Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 18 september 2023

Betaald voetbalorganisaties en JOGG creëren samen gezondere omgeving

Het is een groeiende beweging: Betaald Voetbalorganisaties (BVO’s) die hun eigen organisatie – en hun omgeving – gezonder maken. De vorm die ze ervoor kiezen verschilt. Logisch ook als je je de verschillen in omvang, aanhang en begroting van de clubs bedenkt. Maar de beweegredenen zijn vaak dezelfde: bij een topsportklimaat hoort een gezonde sportomgeving en een BVO kan het merk en rolmodel inzetten om anderen te inspireren.

JOGG helpt BVO’s die dat willen met de Teamfit werkwijze om, op maat, stappen te zetten naar een gezondere sportomgeving inclusief een gezonder voedingsaanbod. Er zijn clubs die zich met name op de eigen organisatie richten en zich bijvoorbeeld concentreren op een gezondere werkvloer voor hun medewerkers en vrijwilligers. Andere clubs betrekken actief scholen en sportverenigingen in de gemeente en soms ook het netwerk van partneramateurclubs in een veel groter gebied. JOGG-Teamfit helpt de clubs om de ambities en doelen richting een gezondere omgeving te realiseren. Dit gebeurt op maat en stapsgewijs, waarbij goed wordt gekeken naar de middelen en structuren van de club. De clubs houden zelf de regie, bepalen zelf wat ze het belangrijkst vinden en kiezen hun eigen tempo. Zeker dit laatste is ook belangrijk, omdat de voetbalwereld soms grillig is.

ECV: samen impact maken
Aukje Geubbels (Manager maatschappelijk Eredivisie CV) is blij met de ontwikkeling die past bij de gezamenlijke ambities van de clubs. “Samen met alle 18 clubs zet de Eredivisie zich in om iedere dag weer een positieve maatschappelijke impact te maken door te werken aan een gezonde, inclusieve en duurzame samenleving. JOGG is een waardevolle partner voor ons en de clubs om gezamenlijk in te zetten op een gezonde sportomgeving en gezondere keuzes in het voedingsaanbod in stadions”.

JOGG biedt als krachtig hulpmiddel een weldoordacht ‘totaalpakket’ aan. Dat bestaat uit vijf componenten: drie ‘interne’ en twee ‘externe’ onderdelen. De interne componenten richten zich op de BVO zelf, namelijk een gezond trainings- en jeugdcomplex, een gezonde werkvloer en een gezond stadion door middel van de werkwijze JOGG-Teamfit. De externe onderdelen richten zich op de BVO als partner in het (lokale) JOGG-werknet. Denk dan aan het inzetten van de BVO als rolmodel en merk richting de partneramateurclubs van de BVO. En op de tweede plaats een koppeling van de MVO-projecten en activiteiten op het gebied van een gezonde en actieve leefstijl. Een belangrijke reden voor BVO’s om de JOGG-aanpak te omarmen bij het creëren van een gezonde(re) omgeving is dat de verankering met de gemeente en regio er sterker door wordt, Die sterkere binding wordt door alle betrokkenen als aantrekkelijk ervaren.

Recente acties
Dennis Blokker is Food en Beverage Development Manager van Ajax. Hij is van mening dat bij een topsportklimaat ook een gezonde sportomgeving hoort. “Als Ajax zetten we hier bewust en gericht op in voor onze eigen spelers en medewerkers. De werkwijze van JOGG-Teamfit heeft ons geholpen om stapsgewijs een gezondere sportomgeving te realiseren op ons trainings- en jeugdcomplex De Toekomst.” Interessant daaraan is dat De Toekomst een mooi voorbeeld is van een plek waar ‘intern’ en ‘extern’ elkaar ontmoet. Een plek waar de (jeugd)spelers, trainers en medewerkers vele uren doorbrengen, maar ook honderden bezoekers. En dus is het effect van een gezondere sportomgeving daar ‘meteen’ groot. Laatst ontving Ajax al een beloning vanuit JOGG-Teamfit voor hun gezondere trainings- en jeugdcomplex.

FC Utrecht werkt samen met JOGG aan alle vijf genoemde onderdelen voor een gezondere sportomgeving. Intern én extern. De club heeft een enorm netwerk in de provincie Utrecht. Nathan Voet, Projectcoördinator Stad & Regio van FC Utrecht licht toe: “Voetballen in een gezonde omgeving, dat willen we allemaal. Ook onze partneramateurclubs in de stad en regio kunnen een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren om voetballen in een gezonde omgeving voor iedereen mogelijk te maken. Samen met JOGG inspireren en ondersteunen we onze partneramateurclubs om hun accommodaties gezonder te maken en gebruiken we ons eigen trainingscomplex Zoudenbalch als mooi voorbeeld.” FC Utrecht werd hiervoor eerder dit jaar al in het zonnetje gezet door JOGG-Teamfit.

‘Het gezonde stadion’
Een voetbalwedstrijd kan je zien als een sportevenement. ‘Het gezonde stadion’ bevindt zich in feite op het grensgebied van intern en extern. In nauwe samenwerking met de cateraars wordt nagegaan wat goede gezonde(re) aanvullingen of vervangingen van het assortiment kunnen zijn. Nadrukkelijk met als doel om ook gezonde keuzes aan te bieden. Het gaat er hierbij niet om rücksichtslos populaire, helaas vaak ongezondere ‘klassiekers’ te verbieden, maar om ook de gezondere keuzes aan te bieden voor de stadionbezoekers.

Meer informatie of een keer in gesprek?
BVO’s of gemeenten die willen nagaan of JOGG-Teamfit ook hen kan helpen hun ambities voor een gezondere omgeving te helpen vormgeven, kunnen uiteraard bij JOGG terecht. Neem contact op met Tamar van Dijk via tamar.vandijk@jogg.nl of 06 - 45 42 38 65 voor meer informatie of het maken van een afspraak.