Naar het nieuwsoverzicht
Uit de praktijk, 27 oktober 2021

dankzij steunpakket weer met maatje in beweging!

Stichting Super COOL! is een sport- en maatjes initiatief in Flevoland voor deelnemers met een (verstandelijke) beperking. Samen met maatjes kunnen deelnemers iedere week sporten of één van de aangeboden sporten uitproberen. Ook probeert de stichting tips mee te geven over voeding en leefstijl. De stichting is één van de 17 beweegprojecten die dit jaar door JOGG wordt ondersteund met een extra financiële bijdrage voortkomend uit het Steunpakket Corona.

Stichting Super COOL! is een sport- en maatjes initiatief in Flevoland voor deelnemers met een (verstandelijke) beperking. Samen met maatjes kunnen deelnemers iedere week sporten of één van de aangeboden sporten uitproberen. Ook probeert de stichting tips mee te geven over voeding en leefstijl.

De stichting is één van de 17 beweegprojecten die dit jaar door JOGG wordt ondersteund met een extra financiële bijdrage voortkomend uit het Steunpakket Corona.

Weer aan de slag!

Wij gingen in gesprek met Anton Spaan projectleider van de Stichting.

Spaan: “Na een tip van de coördinator van Sportservice Flevoland is het balletje gaan rollen. Door de COVID-maatregelen kwamen onze wekelijkse sportactiviteiten volledig stil te liggen. Onze doelgroep werd hard getroffen. Hun bewegingsvrijheid werd voor een lange periode letterlijk beperkt. Sporten en bewegen is in onze doelgroep al niet vanzelfsprekend en eenzaamheid en overgewicht liggen op loer. In deze periode hebben wij met onze vrijwilligers verschillende acties opgezet om het sociale contact te onderhouden”.

Tijdens de tweede lockdown is Super COOL! weer kleinschalig gestart met het organiseren van beweegactiviteiten. Zo werd er op anderhalve meter gewandeld met de sportmaatjes. Ook de wekelijkse groepsactiviteiten zijn weer vanaf mei 2021 weer voorzichtig van start gegaan. Iedere vijf weken zorgt de stichting in samenwerking met lokale sportvereniging voor een vernieuwd sportaanbod.

“Ze kunnen letterlijk weer naar buiten en met hun sportmaatje aan de slag, die enorme blije gezichten, dáár doe je het voor! Plezier in sporten en bewegen. Zowel voor de jongeren als de vrijwillige sportmaatjes.” Aldus Spaan.

Impact steunpakket

Wel zag Spaan een afname van het aantal deelnemers. De extra impuls wordt door de Stichting dan ook ingezet om nieuwe jonge deelnemers (t/m 19 jaar) te werven. Deze groep is vaak lastig te bereiken doordat zij thuis wonen. Met rondes langs zorginstellingen én special onderwijs probeert Super COOL! juist deze specifieke doelgroep kennis te laten maken met sport. Daarnaast wordt er een boost gegeven aan evenementen. Zo organiseren zij in samenwerking met enkele ander partijen op 13 november in het topsportcentrum in Almere de Special Olympics Regionale Spelen 2021. Maar liefst 250 sporters met een verstandelijke beperking uit verschillende regio’s gaan het hier tegen elkaar opnemen in de disciplines: hockey, handbal, atletiek, bocce of dans.

Koos Leeuw, JOGG, Programmamanager Buurt.

“Ik ben blij om te zien dat beweegprojecten die door de coronamaatregelen tot stilstand zijn gekomen weer worden opgepakt. Vanuit ons sterke werknet hebben we aanvragen uit heel Nederland ontvangen. Stuk voor stuk mooie projecten die beweging in de buurt stimuleren. Met deze activiteiten hopen we de negatieve gevolgen op de leefstijl van (kwetsbare) jongeren zoveel mogelijk tegen te gaan.”

Meer weten over Stichting Super COOL! Almere? Neem een kijkje op de website.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?