Naar het nieuwsoverzicht
Uit de praktijk, 13 september 2023

De Gezonde Basisschool van de Toekomst groeit uit van lokaal initiatief tot landelijk succes

Een gezonde basisschool zou de normaalste zaak moeten zijn. Daarom werkt JOGG sinds 2010 als aanjager en verbinder om te zorgen dat een gezonde leefstijl binnen én buiten de schoolmuren in beleid wordt opgenomen. Vanuit dit perspectief ontstond in 2015 in Zuid-Limburg een vooruitstrevend idee: de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). JOGG-gemeenten in provincie Limburg besloten gezondheid en gezond gedrag structureel in de schooldag te integreren. Leerlingen kregen dagelijks een gezond tussendoortje, lunch en een uur extra beweeg- en cultuuraanbod aangeboden.

JOGG en samenwerkingspartners als landelijke aanjager van GBT 

Na een uitgebreide pilotfase zijn vier jaar later de resultaten indrukwekkend. Het aanbod op de GBT bleek een positief effect te hebben op onder andere BMI, buikomvang, voedingspatronen, sedentair gedrag en welbevinden van leerlingen (1). En daar bleef het niet bij. Andere JOGG-gemeenten zagen het succes en wilden ook aan de slag met dit concept. Om hen hierin te ondersteunen zet JOGG zich samen met partners (2) in voor een landelijke opschaling van het concept Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Specialisten, leerkrachten en leerlingen aan het woord 

Ervaar de Gezonde Basisschool van de Toekomst in de praktijk: Luister naar ervaringen en inzichten van Gezonde Basisschool van de Toekomst ‘Harlekijn’ in JOGG-gemeente Venlo. Specialisten, waaronder JOGG MT-lid Marjolein Bolhuis, leerkrachten en leerlingen komen aan het woord in onderstaande video.

Aflevering 1

Aflevering 2

Aandacht voor maatwerk 

De GBT is enerzijds een blauwdruk, terwijl anderzijds er ruimte is voor maatwerk voor de specifieke situatie per school. Scholen hebben de vrijheid om de verschillende onderdelen van de GBT geleidelijk in te voeren. Uit onderzoek blijkt echter wel dat deelname aan het complete GBT-programma leidt tot de grootste impact.

Interesse om in jouw gemeente met het concept van de GBT aan de slag te gaan? Neem contact op met Petra Kühr (Adviseur Gezonde Omgeving) via petra.kuhr@jogg.nl.

Over de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Met het concept Gezonde Basisschool van de Toekomst bieden scholen dagelijks gezonde voeding, in de vorm van een gezond tussendoortje en lunch, en een uur extra beweeg- en cultuuraanbod aan hun leerlingen aan. Het voedingsaanbod volgt de richtlijnen van het Voedingscentrum en educatie (over voeding en bewegen) maakt idealiter onderdeel uit van de schooldag. Scholen hebben keuzevrijheid in de logistieke wijze waarop het voedings- en het beweegaanbod worden georganiseerd.


Nb. De film over de GBT is tot stand gekomen met subsidie van de Gezondste Regio en in samenwerking met: Basisschool Harlekijn, Gemeente Venlo, JOGG, Kokkerelli, Leerstoel Jeugd Voeding en Gezondheid, Provincie Limburg, Rabobank, Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst, Veiligheidsregio Limburg-Noord en Venlo.fit.
Productie: Doerak Film en Periscoop Agency.
1 RIVM-rapport 2020-0161 Gezonder op de basisschool: schoollunches en meer bewegen: Een verkenning naar draagvlak, haalbaarheid, betaalbaarheid en impact.
2 JOGG, Gezonde School, Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst, Voedingscentrum, Maastricht University, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Kenniscentrum Sport & Bewegen