Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 11 maart 2022

Gemeenten, help de jeugd gezond te leven!

Gemeenten moeten kinderen en jongeren ondersteunen bij een gezond leven. Dat vindt het overgrote deel van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van JOGG. Een groep van 578 Nederlanders van 18 jaar en ouder (representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau) beantwoordden in januari dit jaar vragen over gezondheidsbevorderende maatregelen. Wat verwachten ze op dit gebied en van wie?

Gemeenten, help de jeugd gezond te leven!

Ondersteuning bij gezonder leven
Uit het onderzoek zijn een paar duidelijke conclusies te trekken. Zo vindt 73 procent van de Nederlanders het noodzákelijk dat Nederlanders worden ondersteund om gezonder te leven. 88 procent vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren daarbij worden geholpen.

Lokale organisaties aan zet

Driekwart vindt het belangrijk dat gemeenten zich bezighouden met gezondheidsbevordering van kinderen en jongeren. Naast de rol van gemeenten worden ook andere organisaties genoemd die hier een rol in kunnen vervullen. Hoofdzakelijk op lokaal niveau. Zoals onderwijsinstellingen, scholen en sociale hulpverlening.

Ruim acht op de tien Nederlanders vinden het belangrijk dat verschillende organisaties sámenwerken om de gezondheid van kinderen en jongeren te verbeteren. De eerste stap ligt als het aan de Nederlanders ligt op school. Kinderen en jongeren zouden daar moeten worden aangemoedigd om gezond te leven.

200 JOGG-gemeenten werken integraal aan gezondere omgeving
Het onderzoek naar de mening van Nederlanders over gezondheidsbevordering, werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van JOGG. JOGG bouwt en faciliteert een werknet van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Met de integrale JOGG-aanpak werken deze organisaties samen aan een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren. Inmiddels zijn 200 gemeenten onderdeel van de JOGG-beweging. Op lokaal niveau bouwen zij werknetten, bestaande uit onder andere scholen, sportverenigingen, supermarkten en welzijnsorganisaties, waarmee ze op een integrale wijze de plekken waar kinderen het meest te vinden zijn gezonder maken. Van een gezonder voedingsaanbod op school tot meer beweegruimte in de buurt.

Lees hier meer over hoe JOGG-gemeenten de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder maken.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?