Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 13 juni 2023

Gezonder Kindermenu: gezonde keuzes makkelijk maken in de horeca

Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Maar hoe kunnen we onze kinderen stimuleren gezonde keuzes te maken? Hoe maken we samen de omslag van ongezond naar gezond, en richten we de maatschappij zo in dat de gezonde keuze voor iedereen mogelijk, makkelijk en normaal wordt?

De samenleving verander je niet in één dag. Je hebt draagvlak nodig, ideeën, strategieën, experimenten en tijd. Gezonder Kindermenu is een initiatief om gezonde en duurzame voeding structureel op de menukaart te krijgen bij de horeca in Nederland. JOGG streeft samen met verschillende partijen (Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Jong Leren Eten, IVN Natuureducatie, het Voedingscentrum en regionale GGD’s) deze ambitie na. Op die manier kunnen ouders en kinderen ook in een restaurant kiezen voor een gezondere optie.

Deze beweging is gestart vanuit lokale en regionale initiatieven in het land. JOGG heeft, als partij die de landelijke projectgroep voorzit, gehoor gegeven aan de behoefte om Gezonder Kindermenu landelijk een gezicht te geven. Deze groep wisselt kennis en ervaringen met elkaar uit. Ook worden praktische tools voor de horeca ontwikkeld.

Eén van de zaken waar JOGG hard aan werkt is een gezonder voedingsaanbod op alle plekken waar kinderen komen. Met Gezonder Kindermenu hopen we daar weer een stap dichterbij te komen. Ook Koninklijke Horeca Nederland is enthousiast en ondersteunt de beweging. Debby Pilon-Stam
Adviseur Gezonde Omgeving bij JOGG

Dé sleutel tot succes in Friesland
Een goed voorbeeld van hoe dit in de praktijk werkt, zien we terug bij een regionaal initiatief in negen Friese gemeenten. Hier begon Agnes Schiphof, Jong Leren Eten makelaar namens IVN Natuureducatie, met het programma Kindermenu 2.0 van Jong Leren Eten, hier worden gezonde, regionale én lekkere gerechten met en voor kinderen op menukaarten gezet van Friese restaurants. Kinderen leren van een chef-kok wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van een gezonde (restaurant)maaltijd en hoe je het klaarmaakt. Dé sleutel tot succes ligt wat Agnes betreft echt bij de restaurants: die moeten er helemaal achter staan. “Eelke Duursma is daar een perfect voorbeeld van.”

Eelke Duursma is een van de deelnemende chef-koks. Daarnaast is hij voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Midden-Friesland. Hij is samen met zijn vrouw eigenaar van restaurant en partycentrum De Pleats in Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel). “Al op de basisschool wist ik dat ik kok wilde worden. Die passie overdragen op kinderen doe ik ontzettend graag. Dus werk ik heel graag mee aan Kindermenu 2.0”, vertelt hij. “Kindermenu 2.0 proberen we nu nog verder uit te rollen met collega’s in Noordoost-Friesland. Daar maak ik me echt sterk voor.”

Samen maken we gezond gewoon.