Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 29 maart 2023

Gratis schoolmaaltijden: júist kwetsbare kinderen verdienen gezonde voeding

Vanaf vandaag kunnen basis- en middelbare scholen voor leerlingen uit kwetsbare wijken subsidie aanvragen via www.schoolmaaltijden.nl. Dankzij de oproep van JOGG en samenwerkingspartners, wordt het belang van gezonde voeding door minister Wiersma van het ministerie van Onderwijs onderstreept.

Het bieden van een gratis maaltijd is niet alleen een mooie stap om ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen niet met een lege maag op school zitten, maar ook een kans om juist hén een gezonde start te geven. Uit onderzoek blijkt dat kinderen gezonder eten en drinken als hun school een gezonde lunch aanbiedt passend binnen de Schijf van Vijf.

Van beleid naar praktijk 

JOGG directeur-bestuurder Marjon Bachra riep in oktober tijdens JOGG-NLvitaal op om in de uitvoering van de gratis schoolmaaltijden, gezonde voeding niet te vergeten. ‘Het kan niet zo zijn dat de gratis maaltijden op school die we gaan organiseren, niet gezond zijn,’ beaamde staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen.   

Samen met onze samenwerkingspartners op het leefstijlthema voeding hebben we richting kunnen bieden aan het ondersteuningsaanbod voor scholen. Het Voedingcentrum heeft dit ondersteuningsaanbod vormgegeven aan de hand van praktische hulpmiddelen die invulling kunnen geven aan de schoolmaaltijden. Bekijk hieronder de toolkit van het Voedingscentrum.

Health in all policies

Vandaag werd ook het belang van gezondheid onderschreven door minister Wiersma van het ministerie van Onderwijs. In de brief naar de Tweede Kamer refereert hij naar de inspanningen van de werkgroep, waar JOGG deel van uitmaakt. Hij schrijft:

‘We ondersteunen scholen ook op verschillende manieren. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanbieden van de verschillende opties voor de organisatie en door het meegeven van voorbeeldmenu’s, zodat scholen ook inzetten op gezonde voeding en een gezonde leefstijl. … Juist hier zoeken we de samenwerking met organisaties binnen de brede beweging, die hebben laten zien hier graag over mee te denken.’

Wij zijn erg verheugd dat ook binnen het ministerie van Onderwijs het belang van gezondheid wordt gezien. Want wij geloven in ‘Health in all policies’ Marjon Bachra
Directeur-bestuurder JOGG

Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?