Naar het nieuwsoverzicht
Pers, 2 juni 2022

Jeugd verdient gezondere samenleving

Landelijke Week voor de Gezonde Jeugd 7-11 juni:

Jeugd verdient gezondere samenleving

Foto: Archief JOGG

Aanstaande dinsdag 7 juni start de landelijke Week voor de Gezonde Jeugd. Tijdens deze week vraagt het JOGG-werknet bestaande uit meer dan 200 gemeenten en een honderdtal maatschappelijke organisaties en bedrijven, extra aandacht voor een gezondere samenleving voor de jeugd.

Van schoolkantine tot restaurant in een attractiepark; overal waar kinderen komen worden ze verleid tot het eten van veel en ongezonde voeding. En ook voldoende bewegen is niet voor ieder kind eenvoudig; drukke straten en weinig speelplekken nodigen daar niet toe uit en de weg naar een sportvereniging is niet voor ieder kind te vinden.

Dit moet anders, maar kinderen kunnen dat niet zelf. Daarvoor hebben ze Grote Mensen nodig. Échte Grote Mensen die ervoor zorgen dat de gezonde keuze de makkelijkste wordt. Zoals een kantinemedewerker die zoete drankjes vervangt voor water, een supermarktmanager die gezonde producten prominenter aanbiedt, een projectontwikkelaar die zorgt voor beweegvriendelijke buurten en een wethouder die inzet op minder fastfood in de gemeente.

Structurele verandering
Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd laten we gezamenlijk zien wat de Grote Mensen uit het JOGG-werknet al doen om een gezondere samenleving waar te maken.

“We vragen extra aandacht voor het feit dat we er nog niet zijn en dat er méér Grote Mensen nodig zijn voor een gezonde toekomst”, zegt JOGG-directeur-bestuurder Marjon Bachra. “Maar, ook dit jaar delen we voorbeelden van de veranderingen die we als JOGG-werknet al waarmaken. Daarmee willen we laten zien dat als we het samen aanpakken, we steeds dichter bij een samenleving kunnen komen waarin gezond kunnen leven wél het uitgangspunt is.”

Programma-hoogtepunten met bijdragen door Ambassadeurs
Van 7 t/m 11 juni vinden er diverse activiteiten plaats in JOGG-gemeenten. In diverse gemeenten komen JOGG-ambassadeurs in actie. Zo verzorgt acteur en danser Juvat Westendorp een Dance battle in Medemblik en komt in actie bij de lancering van de pleintje-app in Epe, de Healthy Sisters zijn in Haarlem voor een kookworkshop, brengen de buurt in beweging en inspireren professionals in gemeente Utrecht, Herre Zonderland is in Dordrecht en viert daar het 10-jarig jublieum van de JOGG-aanpak in de gemeente. Olympiër en topsporter Nicole Beukers geeft het startsein voor de landelijke Peuter4daagse in Nijmegen en inspireert in Zaanstad meer professionals uit het onderwijs, Erik Scherder geeft een Online college aan ouders/verzorgers in regio Noord-Holland en Erben Wennemars springt op de fiets (stand-up bike) in de Betuwe, doet een tour langs diverse dorpen, is bij sportieve activiteiten en brengt kinderen in beweging door samen met hen The Daily Mile te lopen.

Week voor de Gezonde Jeugd 2022 | Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst