Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 9 februari 2021

JOGG-gemeenten en cateraars gaan voor gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen

In het kader van ‘practice what you preach’, besteden JOGG-gemeenten ook op de werkvloer aandacht aan een gezonde leefstijl. Door in te zetten op bewustwording en aandacht voor beweging, gezonde voeding, ontspanning en stress worden werknemers gestimuleerd om gezonder te leven. 

Vandaag ondertekenden JOGG, het Voedingscentrum, cateraars Vitam en Appèl, en JOGG-gemeenten Arnhem, Medemblik, Vlaardingen en Waalwijk de ambitie om te werken aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen, om te zorgen dat werknemers op de werkvloer kunnen kiezen voor gezond eten en drinken. De VNG ondersteunt deze ambitie en stimuleert gemeenten hierin. 

Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants

De ondertekenaars zullen op basis van de Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants werken aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen. Samen zorgen zij ervoor dat ieder jaar meer JOGG-gemeenten een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in het gemeentehuis hebben en ondersteunen dit in presentatie en verkooptechnieken. Het doel is dat in 2025 alle JOGG-gemeenten aan de slag zijn met het gezonder maken van de eigen bedrijfsrestaurants op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. In 2025 moet 75% van de gemeentelijke bedrijfskantines het niveau zilver hebben bereikt.

Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen

Om het aanbod in gemeentehuizen gezonder te maken, gaan gemeenten in gesprek met hun bedrijfscateraar om het aanbod aan te laten sluiten op de Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants. Bedrijfscateraars inspireren de gemeenten vanuit hun ervaring en deskundigheid en laten zien welke verbeterstappen mogelijk zijn. Het Voedingscentrum adviseert over de inhoud van de Richtlijn Eetomgevingen en de Schijf van Vijf. Ook biedt het Voedingscentrum een checklist, waarmee partijen kunnen zien hoe ze er voor staan en welke stappen ze kunnen zetten richting een gezonder aanbod. Voor monitoring is de online Kantinescan beschikbaar. JOGG kan door middel van een adviseur ondersteuning op locatie bieden bij de implementatie van de Richtlijn Eetomgevingen in de bedrijfsrestaurants van gemeentehuizen. Gezamenlijk zullen goede en inspirerende voorbeelden worden gedeeld, zodat steeds meer gemeenten aan de slag gaan met een gezonder aanbod.

Nationaal Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat de VNG gemeenten stimuleert om het voedingsaanbod in gemeentehuizen gezond(er) te krijgen. Met dit initiatief draagt JOGG bij aan het realiseren van deze ambitie.

    Hier vindt u de ‘Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants’ van het Voedingscentrum.

    Wilt u als gemeente of bedrijfscateraar aansluiten bij de ambitie voor een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen? Neem dan contact met ons op via www.jogg.nl.

    Wilt u een gezonde kantine onderdeel laten uitmaken van een lokaal preventieakkoord? Neem dan contact op met het Ondersteuningsteam lokale preventieakkoorden van de VNG via lokalepreventieakkoorden@vng.nl.


    Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?