Naar het nieuwsoverzicht
Uit de praktijk, 19 oktober 2023

JOGG-meetup 2023: samen pakken we Regie op de Toekomst

Hoe belangrijk het is om samen te komen en inspiratie uit te wisselen, blijkt donderdag 12 oktober weer tijdens het jaarlijkse congres ‘JOGG-meetup’. ‘Je voelt de energie in de ruimte,’ beaamt dagvoorzitter Défano Holwijn. Het thema dit jaar verwijst naar de regisseursstoel waarin we zitten: we verbinden de juiste personen, bieden de kennis om in de praktijk aan de slag te gaan en zorgen zo samen voor structurele verandering.

Tijdens de JOGG-meetup verzamelen alle aanjagers voor een gezonde leefomgeving voor de jeugd zich in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Aan ambitie en drijfkracht ontbreekt het deze club niet. Toch gaat het werk ook gepaard met obstakels en tegenslagen. ‘Preventie vergt een lange adem, gaat in kleine stapjes en resultaat is moeilijk inzichtelijk te maken. Toch hoop ik dat jullie je niet laten ontmoedigen.’ zegt Marjon Bachra, directeur-bestuurder van JOGG.

Hoe ga je om met tegenslagen? Voormalig nationaal kickbokskampioen Houda Loukili weet er alles van en deelt haar wijze les met de JOGG-professionals. Door een auto-ongeluk moest ze stoppen met topsport. Toch ging zij niet bij de pakken neer zitten, want ‘ik heb gezien hoe belangrijk het is om een rolmodel te hebben en te zijn,’ vertelt ze.

De JOGG-familie

Tijdens de opening van de meet-up wordt het belang van samenkomen meteen duidelijk. Éen van de JOGG-regisseurs zegt: ‘Het voelt als een familie. Ik ben normaal gesproken in mijn eentje aan het strijden in mijn gemeente voor een gezonde omgeving, maar hier zijn we samen!’ Marjon Bachra, benadrukt in haar speech hoe belangrijk het werk is van deze JOGG-familie. ‘In meer dan 200 gemeenten zijn jullie de motor van verandering. Een andere manier van denken én werken om te zorgen dat iedereen gezond kan opgroeien. Jullie weten bestuurders, beleidsmakers en professionals samen te brengen en in beweging te krijgen om de samenleving weer gezonder in te richten. Jullie zorgen voor échte verandering. Daardoor maken jullie het verschil!’

Verdieping, vermaak, verbinding

In de middag presenteert Herre Zonderland de JOGG-talkshow, met de beste voorbeelden uit de praktijk. Daarna volgt een quiz met meer informatie over de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Maar er is ook ruimte voor ontwikkeling en inspiratie tijdens workshops: Hoe kun je netwerken, je verhaal pitchen en bouwen aan een werknet met verschillende doelgroepen? Kortom: verdieping, vermaak en verbinding.