Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 9 maart 2022

JOGG-Teamfit telt 2000 locaties

Door heel Nederland zijn sport- en buurtlocaties aan de slag met de JOGG-Teamfit werkwijze. Samen zetten we ons in voor een gezondere sport- en buurtomgeving. En als we het over samen hebben dan doelen we op maar liefst 2000 locaties, zoals sportverenigingen, buurthuizen, kinderboerderijen en speeltuinen. Maar ook samen met o.a. NOC*NSF, sportbonden, het Voedingscentrum, gemeenten en (maatschappelijke) organisaties en bedrijven.

"Werken met JOGG-Teamfit maakt ons bewuster van gezonde producten en levert veel positieve reacties op van onze gasten! Fijn om met kleine veranderingen grote stappen te maken."

De nadruk ligt op gezondér

Hoe maken we die buurt- of sportomgeving gezonder? Met de ondersteuning van een JOGG-Teamfit coach gaat de locatie aan de slag om het voedingsaanbod in de buurt- of sportomgeving gezonder te maken. De nadruk hierbij ligt op gezondér. Hierbij gebruiken we de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Denk hierbij aan; balans tussen gezond en ongezond, Schijf van Vijf producten, gezondere alternatieven, kleinere porties, maar ook de presentatie van je gezondere producten. Of simpel gezegd; Uiteraard begrijpen we dat de jeugd na al dat sporten en spelen trek heeft. Maar wel eens gedacht aan een bruine tosti, volkoren pannenkoek, bruin broodje ei of verse tomatensoep?

Een JOGG-Teamfit coach begeleidt sportlocaties ook met het rookvrij maken van het sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Grote Mensen

2000 locaties is een prachtige mijlpaal, toch vinden wij bij JOGG dat het niet slechts draait om het aantal locaties. Waar het echt om draait? Dé mensen die zich inzetten voor een gezondere omgeving voor kinderen en jongeren. Bij JOGG noemen we deze mensen, Grote Mensen. Maar: 'We hebben meer Grote Mensen nodig voor een gezonde jeugd!' Vanaf deze week gaat die oproep rond op sociale media. Met deze campagne wil JOGG laten zien dat een gezonde toekomst een maatschappelijke verantwoordelijkheid is. Van kamerlid, wethouder en schooldirecteur tot projectontwikkelaar. Maar ook de duizenden vrijwilligers die terug te vinden zijn in de kantines en de keukens van de sportverenigingen, buurthuizen, speeltuinen, kinderboerderijen.

Tijd om eens in gesprek te gaan met enkele van deze Grote Mensen:

Jan Broekman , Hippe Kringloop Assen | "Werken met JOGG-Teamfit maakt ons bewuster van gezonde producten en levert veel positieve reacties op van onze gasten! Fijn om met kleine veranderingen grote stappen te maken."

Saina Lucio, Westervolkshuis, Radar WMO Diensten| ” JOGG-Teamfit heeft ons begeleid en ondersteunt bij de “Gezondere Kantines”. De coaching was zeer waardevol en heeft geholpen om verschillende veranderingen door te voeren. Er werden voorbeelden aangeleverd en persoonlijke coaching gegeven.”

Evy Steeghs en Piet ten Haaf, Sportcentrum de Schans, Reuver| “Naast de modernisering van onze kantine, hebben wij met de JOGG-Teamfit werkwijze ook stap voor stap én op ons eigen tempo gewerkt aan een gemoderniseerd aanbod. We kijken naar de laatste trends en ontwikkelingen, een gezond aanbod is niet alleen belangrijk, maar ook steeds meer gewenst. Een omgeving waarin gebruikers en bezoekers worden gestimuleerd vanzelfsprekend de gezondere keuze te (gaan) maken.”

JOGG-Teamfit coach Tamar van Dijk | “Veel buurt- en sport locaties zijn in de veronderstelling dat starten met de JOGG-Teamfit werkwijze betekent dat je het voedingsaanbod rigoureus moet aanpassen. Geen frituur meer op de kaart, alleen verse producten én dat deze aanpassingen veel tijd en geld kosten. Bij JOGG-Teamfit draait het juist om balans, met kleine stappen werken we aan een gezonder aanbod zodat de bezoekers zelf (gezondere) keuzes kunnen maken.”

JOGG-regisseur & Teamfit coach Ruud Mesu | “De sport en het verenigingsleven verandert. Wil je een florerende en levendige vereniging met meer leden? Dan is het tijd om ‘oude’ normen en gewoontes los te laten, mee te veranderen en je vereniging anders in te richten. Uit onderzoek blijkt dat de thema’s van JOGG-Teamfit: gezonder voedingsaanbod, een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik belangrijk worden gevonden zowel door leden als ouders. Deze pijlers zijn dan ook onderdeel van een sportclub van de toekomst. Probeer voor in plaats van achter de feiten aan te lopen".

Toen én nu

“Niet alleen laten we groei zien in het aantal locaties, maar net zo belangrijk vind ik dat we de afgelopen jaren de werkwijze hebben laten groeien op inhoudelijk vlak, thema’s en omgevingen.” Aldus Linda Schonewille, Programmamanager Sport- en Vrije Tijd bij JOGG. Toen JOGG tijdens het WK Hockey in 2014 van start gingen onder de noemer ‘de gezonde sportkantine’ lag de focus volledig op het voedingsaanbod. Sinds 2018 zet JOGG-Teamfit in lijn met het Nationaal Preventieakkoord ook in op de thema’s rookvrij en verantwoord alcoholgebruik. Daarnaast is met het aantrekken van extra JOGG-Teamfit coaches extra expertise aangetrokken. In 2021 is de werkwijze ook doorvertaald naar de buurtomgeving.

Linda: “Het is mooi om te zien dat de JOGG-teamfit werkwijze in beweging is en blijft groeien maar nóg enthousiaster word ik van het feit dat de deuren van deze locaties weer zijn geopend. Dat we samen met onze gepassioneerde JOGG-Teamfit coaches klaarstaan om al deze 2000 locaties te ondersteunen om hun gezonde ambities te realiseren.”

Meer weten over JOGG-Teamfit? Kijk op jogg-teamfit.nl. Benieuwd naar onze campagne of zelf iemand benoemen, dat kan! Ga naar meer grotemensen.nl.