Naar het nieuwsoverzicht
Pers, 10 juni 2022

Lancering landelijke Peuter4daagse

Beweegplezier voor de allerkleinsten in ons land

Nijmegen, 10 juni 2022 - De Peuter4daagse is vanaf dit jaar een landelijk initiatief en draagt daarmee bij aan het beweegplezier van alle peuters in Nederland. Naar het succesvoorbeeld in JOGG-regio Limburg stimuleren JOGG en Koninklijke Wandelbond Nederland nu alle kinderopvanglocaties in Nederland voor deelname. JOGG-ambassadeur en toproeister Nicole Beukers gaf in JOGG-gemeente Nijmegen hiervoor het startsein. Samen met wethouder Sport, Bert Velthuis, mede namens ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’, knipte ze bij kinderopvang Joki (locatie van KION) het startlint door. En dat toepasselijk in de Week voor de Gezonde Jeugd.

Foto: Robin Wagenaar

Bewegen & leefstijl
Jong geleerd is oud gedaan. De Peuter4daagse is al een groot succes in Limburg. JOGG en de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) vonden het dan ook de hoogste tijd om ook de rest van Nederland kennis te laten maken met dit sportieve feestje. Helemaal nu er sprake is van een beweegcrisis vinden beide organisaties het essentieel ook de jongste kinderen te laten ervaren hoe leuk bewegen is. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. De Peuter4daagse brengt kinderen al op jonge leeftijd op een plezierige manier in beweging. Daarnaast maakt het ouders en pedagogisch medewerkers bewust hoe makkelijk het is om bewegen in te passen in het dagelijks leven van ook jonge kinderen en hen zo van jongs af aan een gezonde leefstijl aan te leren. Tijdens de Peuter4daagse wandelen kinderen van 2 en 3 jaar onder begeleiding van pedagogische medewerkers vier dagen een kwartier rondom hun eigen kinderdagopvanglocatie. En als beloning ontvangen ze hiervoor uiteraard een diploma én die welverdiende medaille.

Bereik van provinciaal naar landelijk

Dankzij landelijke en lokale samenwerking met verschillende partijen, deden de afgelopen jaren steeds meer kinderdagopvanglocaties in Limburg mee met de Peuter4daagse. Naar het voorbeeld van één provincie, neemt de deelname dit jaar fors toe nu ook in de andere elf provincies het initiatief gelanceerd wordt. Momenteel staat de teller op ruim 17.000 peuters van honderden kinderopvang-organisaties uit het hele land die deze editie van de Peuter4daagse samen 4 dagen wandelen.

Krachten bundelen
Om de landelijke Peuter4daagse te realiseren, bundelden JOGG en KWbN hun krachten. JOGG beschikt over een werknet waaronder meer dan 200 gemeenten die lokaal beleid maken voor een gezonde jeugd, gezonde toekomst en de lokale werknetten met JOGG-regisseurs in heel het land. Dit wordt aangevuld met de uitvoerende ervaring en het sterke logistieke systeem van KWbN (o.a. ontwikkeld door de jarenlange uitvoering van de Avond4daagse, die jaarlijks honderdduizenden kinderen in heel Nederland in beweging brengt).De landelijke Peuter4daagse vindt plaats tot en met 30 juni 2022 bij kinderdagopvanglocaties in heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.peuter4daagse.nl. Kinderdagopvanglocaties kunnen zich nog inschrijven via deze website.