Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 1 december 2020

Lokale JOGG-teams starten Pilot gezondere eetomgeving scholen

JOGG-teams van de gemeenten Alkmaar, Katwijk en Lelystad zijn gestart met een Pilot voor een gezonder voedingsaanbod in en rondom vo- en mbo-scholen. Ze verkennen gedurende het school/studiejaar 2020-2021 wat er nodig is om dit voedingsaanbod te verbeteren aan de hand van drie sporen uit het Raamwerk Eetomgeving Scholen. Dit onder andere in samenwerking met het Voedingscentrum en Gezonde school.

JOGG

Om voedingsgedrag en de gezondheid van scholieren positief te beïnvloeden, is een gezondere eetomgeving rondom scholen van belang. Om deze gezonde eetomgeving te stimuleren is een integrale aanpak belangrijk. De scholen, winkels, horeca, de gemeente, bedrijven, ondernemers en scholieren spelen allemaal een rol in de totstandkoming en invulling van de eetomgeving. Middels de JOGG-aanpak wil JOGG, gemeenten in de toekomst aansporen tot, en ondersteunen in, het positief beïnvloeden van de eetomgeving in en rondom scholen. Dit doet JOGG onder andere door deze Pilot te starten, waarmee de integrale aanpak wordt getoetst en vervolgens mogelijk ook landelijk uitgevoerd kan gaan worden in de toekomst.

De Pilot toetst gedurende het schooljaar 2020-2021 in de drie aangesloten JOGG-gemeenten (Alkmaar, Lelystad en Katwijk) acties en voorbeelden om de eetomgeving in en rondom vo- en mbo-scholen positief te beïnvloeden aan de hand van 3 sporen:

1. Rol gemeente: Beperken ongezond voedingsaanbod
2. Rondom School: Gezonder maken voedingsaanbod
3. Binnen de school: Gezonde keuze stimuleren

Daarbij worden alle relevante stakeholders zoals de school, voedselaanbieders, de gemeente en de leerlingen betrokken. Het raamwerk wordt tijdens deze pilot in het schooljaar 2020/2021 getoetst op haalbaarheid en schaalbaarheid.

Samenwerkingspartners
Voor de ontwikkeling en uitvoering van deze Pilot Gezonde Eetomgeving voor vo- en mbo-scholen werkt JOGG op landelijk en lokaal niveau samen met diverse partners waaronder; Greendish, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen Universiteit, Voedingscentrum en een expert Publiek-Private Samenwerking. Allen werken samen en zijn met JOGG verantwoordelijk voor het lokale advies op maat bij de drie pilotgemeenten. De Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam verzorgen de Monitoring en Evaluatie van de Pilot. Verder stemmen we op landelijk niveau af met Gezonde School en Jong Leren Eten.

De pilotgemeenten Katwijk, Alkmaar en Lelystad werken op lokaal niveau ook met diverse partners samen die vertegenwoordigd zijn in een lokale werkgroep met de JOGG-regisseur als coördinator. In deze werkgroep zitten partners als: wethouders, ambtenaren van verschillende beleidsterreinen, lokale voedselaanbieders, cateraars,  buurtsportcoach, Gezonde School-adviseur (via lokale GGD) en -coördinator, Schoolkantine Brigadier (via Voedingscentrum), Jong Leren Eten makelaar, leerlingen, ouders, onderwijspersoneel en vrijwilligers.