Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 26 maart 2021

Practice what you preach: Online editie Vitaliteitsweek Rheden voorziet in behoefte

Afgelopen januari, in de maand van de goede voornemens, namen zo'n honderd medewerkers van het gemeentehuis in Rheden deel aan de Vitaliteitsweek. Het was een groot succes. JOGG-regisseur Ilja Hascher-van Dijk vertelt hoe ze dit evenement, samen met een aantal collega’s, organiseerde. Een mooi voorbeeld van practice what you preach.

Meer dan ooit behoefte aan gezond werken

Een volledige online editie was het. Best spannend van tevoren, want zou er net als vorig jaar, toen de activiteiten nog ‘fysiek’ waren, wel voldoende animo voor zijn? Ilja: "We wilden per se dat iedereen zelf kon kiezen wat hij of zij leuk of interessant vond en het niet verplicht stellen." 

Dat bepaalde programmaonderdelen zelfs niet genoeg hadden aan twee of meer rondes en dus collega’s op een reservelijst moesten worden gezet, zegt wel genoeg over het succes van de opzet. "Mensen hebben echt behoefte aan tips en adviezen over hoe ze gezond kunnen werken, tot ontspanning komen en een goede werkhouding kunnen aannemen. In deze bijzondere thuiswerktijd misschien wel meer dan ooit. Maar ook het sociale aspect maakte het programma aantrekkelijk. Doordat ieder zich kon aanmelden voor bepaalde onderdelen werden sommige workshops ook kleine netwerkbijeenkomsten waar je collega’s van andere afdelingen leerde kennen."

Breed draagvlak

Waarom het zó succesvol was? Ilja: "Dat heeft volgens mij drie belangrijke redenen. Je kunt zoiets alleen organiseren als er heel breed in de organisatie draagvlak voor is, zeker ook bij de directies. Mensen moeten toch in de gelegenheid worden gesteld deel te nemen aan allerlei activiteiten en hun reguliere werk dus even opzij kunnen zetten. Die voorbereiding is cruciaal. En ook belangrijk: je moet er op tijd mee zijn. Maanden geleden hebben we de knoop doorgehakt om deze editie helemaal digitaal te doen. Achteraf is dat een goede beslissing geweest."

Een afwisselend programma 

Een tweede reden voor het succes was volgens Ilja toch gewoon het programma zelf. Werknemers konden zelf kiezen uit een aanbod van allerlei activiteiten gericht op gezondheid en gezond werken. Voor ieder wat wils. Sommige collega’s vonden het fijn om een rustig webinar te volgen over ‘Optimaal thuiswerken’. Anderen kozen voor een pubquiz over voeding en slapen. Ilja: "Die pubquiz was erg populair. Het leuke is, die hebben we samen met studenten van het Helicon georganiseerd die de opleiding Voeding en welzijn doen!" Ook knallers op het programma bleken een digitale yogales en een workshop haka. Voor huisgenoten van deelnemende medewerkers moet dit een bijzondere aanblik gegeven hebben.

Maatwerk voor iedere collega 

Daarnaast werd het niet-verplichtende karakter en het maatwerk op prijs gesteld. Collega JOGG-regisseurs die in hun gemeente ook een Vitaliteitsweek willen opzetten, raadt Ilja aan daar goed rekening mee te houden. "Bij sommige workshops, bootcamps bijvoorbeeld, is het goed om meer versies te organiseren. Voor beginners en gevorderden bijvoorbeeld. Of voor jonge krachten met een topconditie en iets oudere werknemers die iets minder sportief zijn."

Volgend jaar weer! 

Dat was wel de conclusie na alle enthousiaste reacties. Veel medewerkers blijken het prettig en nuttig te vinden jaarlijks, liefst aan het begin van het jaar, aandacht te hebben voor hun gezamenlijke, gezonde werkomgeving. Ilja: "Dat hebben we teruggekoppeld: het was een succes. Dat het online was bleek geen belemmering. Maar hopelijk kunnen we volgend jaar weer een “gewone” editie organiseren."

Met de Vitaliteitsweek geeft JOGG-gemeente Rheden tevens het goede voorbeeld aan de rest van het werknet. Het stimuleert een gezonde werkvloer bij bedrijven en scholen in de gemeente en laat hierdoor zien dat het henzelf ook menens is. Practice what you preach.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?