Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 2 december 2020

Oproep: organiseer activiteiten voor kinderen en jongeren deze winter

De Bredase burgemeester Paul Depla spreekt zich uit over de ‘vergeten groep’ van de coronacrisis: de jongeren. “Ze zitten in een fase van de wereld ontdekken, verliefd worden, nieuwe mensen ontmoeten. Maar dat wordt allemaal gedwarsboomd door de coronacrisis.”, aldus Depla. Gemeenten kunnen hierin wat betekenen voor de jeugd en JOGG is het daarmee eens!

“De coronacrisis leidt tot veel psychische problemen onder de jeugd: stress, vermoeidheid, depressie. Dat kan blijvende sporen trekken in het vertrouwen van jongeren in zichzelf en de samenleving.” Paul Depla
Burgemeester Breda

Daarom is het voor jongeren van alle leeftijden belangrijk dat ze in deze tijd niet alleen online, maar juist ook fysiek kunnen samenkomen. Volgens werkgroep-Depla zijn er genoeg mogelijkheden voor activiteiten in coronatijd. Als voorbeelden noemt de werkgroep de digitale pubquiz die Breda organiseert en de opening van een selfiemuseum in een leegstaand pand in Venray. De werkgroep vraagt gemeenten op korte termijn met jongeren in gesprek te gaan over de mogelijkheden.*

Activiteiten in JOGG-gemeenten

Een aantal JOGG-gemeenten geven het goede voorbeeld. Zo organiseert Sportbedrijf Zaanstad de ‘Zaanse Winter Experience’. De jeugd van zes tot en met zeventien jaar kunnen in verschillende sporthallen gratis deelnemen met winterse activiteiten op het gebied van sport, spel, muziek, cultuur & lifestyle. Binnen het thema sport zijn diverse balsport-, vechtsport- en gymverenigingen betrokken. De activiteiten gericht op lifestyle zijn onder andere gericht op natuur, zelfvertrouwen, ontspanning en gezondheid.

JOGG-gemeente Arnhem zit ook niet stil. Zo is er deze wintermaanden een ijsbaan speciaal voor de jeugd. De vierhonderd vierkante meter grote ijsvloer is bedoeld voor de leerlingen van de Arnhemse basisscholen en wordt verplaatst naar verschillende wijken in Arnhem.

Doe mee!

Raak geïnspireerd en zorg voor een sportieve, leuke en gezonde winter voor de jeugd in alle gemeenten van Nederland.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?