Naar het nieuwsoverzicht
Uit de praktijk, 7 januari 2022

“Samen RKC en JOGG zijn natuurlijke bondgenoten in Waalwijk”

‘Het staat nergens zwart op wit op papier, maar we weten elkaar gewoon goed te vinden.’ Dát kenmerkt de samenwerking tussen Stichting Samen RKC en JOGG (onder de noemer Go Healthy) in Waalwijk. Ellen Maas en Edwin Kleiboer vertellen over de jarenlange, goede en vooral ook pragmatische samenwerking. Dit mooie voorbeeld uit JOGG-gemeente Waalwijk laat zien hoe de geweldige inzet en uitstraling van een maatschappelijk partner een enorme bijdrage kan leveren aan het bevorderen van een gezonde omgeving.

Ellen Maas is projectleider bij Stichting Samen RKC. ‘Dat kun je zien als de maatschappelijke tak van RKC Waalwijk. Ik coördineer alle projecten van Samen RKC, zet ze mee op, voer ze uit en evalueer ze.’ De projecten zijn heel divers en brengen haar op allerlei plekken in de gemeente. ‘De ene dag sta je voor de klas, de dag erna ben je ergens actief in een wijk en speel je aansluitend ergens bingo met ouderen. Om een dag later gewoon weer in het stadion te werken.’ Haar collega bij Samen RKC focust meer op de beleidsmatige kant. ‘Zij zorgt ervoor dat we over de middelen beschikken om de projecten te kunnen uitvoeren.’ Vijf jaar geleden kwam ze binnen, als stagiaire. Dat beviel zo goed dat ze twee jaar later in dienst trad. ‘Edwin ken ik al vanaf het moment dat ik vijf jaar geleden begon.’ Edwin is Edwin Kleiboer, JOGG-regisseur in Waalwijk. ‘In Waalwijk noemen we dat Go Healthy. Dat is een wat breder platform.’ Verbindingen leggen tussen belangrijke organisaties en personen in de gemeente om te werken aan een gezondere omgeving, zo vat hij de missie van Go Healthy samen. ‘Toen ik zo’n zes jaar geleden begon, was Samen RKC een van de eerste partners met wie ik het gesprek aan ben gegaan. We hebben allebei maatschappelijke doelen en hebben eigenlijk meteen gekeken: waar kunnen we elkaar vinden op het thema van gezondheid?’ Dat werd direct concreet. ‘We werken vanaf de start samen aan projecten. Van een eenmalig evenement als het WK Tikkertje in de Week voor de Gezonde Jeugd tot het jaarlijks terugkerende grote project Scoren voor Gezondheid. Maar ook als RKC Waalwijk een kids-dag organiseert wordt Edwin betrokken. ‘Dan kijken we bijvoorbeeld samen hoe we het aanbod gezond kunnen maken. Met dank aan Jumbo gaat dat fantastisch. Zij sponsoren het fruit en alle andere producten die nodig zijn tijdens het project.’

“Samen RKC is echt een heel belangrijke partner voor het realiseren van die gezonde omgeving” Edwin Kleiboer
JOGG-regisseur Waalwijk

Houd het praktisch

‘Wij kijken bij de projecten: waar zit het gezondheidselement? Dan heb je het niet alleen over eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook welzijn en dergelijke. De verbinding is er eigenlijk altijd. Samen RKC is echt een heel belangrijke partner voor het realiseren van die gezonde omgeving.’ Het zijn, kortom, natuurlijke partners. Per project kijken ze hoe ze daar invulling aan kunnen geven.

De samenwerking is intensief en vooral ook praktisch. Edwin: ‘Dat sluit aan bij hoe we werken. Ik sluit met niemand contracten af. Ik ben ervan overtuigd dat als organisaties intrinsiek gemotiveerd zijn je dat niet formeel vast hoeft te leggen.’ Vanuit Go Healthy is de samenwerking met Samen RKC dus niet geformaliseerd. ‘We vinden elkaar op de inhoud. En op de koffie.’ Ellen beaamt het volledig. ‘Tot en met de koffie. Die is erg lekker bij ons.’ De samenwerking wordt eigenlijk steevast van beide kanten gezocht. Ellen: ‘Vaak denken we bij een project: daar zou Go Healthy heel goed bij aan kunnen sluiten en dan is het een kwestie van een belletje en dan zitten we binnen de kortste keren met elkaar aan tafel.’ Edwin: ‘Daardoor blijft het ook heel concreet. Regelmatig krijg ik bijvoorbeeld de vraag: Edwin, kun jij fruit regelen of water leveren? En tegelijk, heel pragmatisch, vraag ik Samen RKC, ook om bijvoorbeeld meer uitstraling te geven aan een project.’

Gave stickers van het eerste elftal

‘Scoren voor Gezondheid is een van onze grootste en succesvolste projecten’, legt Ellen uit. ‘We bezoeken daarbij bassischolen, groep zes met als doel de kinderen bewuster te maken van een gezonde leefstijl.’ Het zijn scholen in de gemeenten Waalwijk en Heusden. ‘Het project duurt twaalf weken. Ze maken in die periode gebruik van een kalender. Daarop staan opdrachten die we onder meer met de GGD en Go Healthy hebben bedacht.’ De kalender wordt in het klaslokaal opgehangen én de kinderen krijgen een exemplaar voor thuis. ‘Daardoor proberen we ook de ouders goed te betrekken bij het project. Je kan wel tegen een kind zeggen: neem eens een appel mee naar school, maar als er thuis alleen koekjes liggen dan wordt dat wat lastig. Op de kalender staan dus niet alleen opdrachten voor de kinderen zelf, maar ook opdrachten die ze samen met hun ouders moeten uitvoeren. Maak een glas water lekkerder door er stukjes fruit aan toe te voegen bijvoorbeeld. ‘In totaal zijn het zes opdrachten. Dus om de week voeren ze een opdracht uit. En als meer dan de helft van de klas de opdracht goed heeft uitgevoerd, krijgen ze twee gave stickers van RKC-spelers. Die kunnen ze plakken op een hele grote poster met in het begin twaalf lege vakken. Als ze geslaagd zijn voor de opdrachten hebben ze het elftal, plus trainer, compleet.

Dat is nog niet alles. Bij het project hoort ook een gezamenlijk bezoek aan de supermarkt. ‘Een speurtocht door de supermarkt waarbij de kinderen onder meer producten leren te vergelijken. Versgeperste sinaasappelsap en sinaasappelsap uit een pak bijvoorbeeld. Of: waarom heeft snoep van die felle kleurtjes? Tijdens de speurtocht moeten ze gezonde producten verzamelen voor hun eigen gezonde lunch. Jumbo is projectpartner.’

Het project wordt afgesloten met een grote sportdag. ‘Omdat we geen kunstgras meer hebben kan dat helaas dus niet meer in het stadion, maar we zorgen wel dat de dag in RKC-sfeer plaatsvindt. En daar is Edwin ook altijd weer met een tent waar ze fruitspiesjes maken.’ Bij de sportdag sluiten diverse sportverenigingen uit de omgeving aan. We willen de kinderen via hen laten kennismaken met andere sporten en stimuleren de kinderen om zich bij een vereniging aan te sluiten.

Samen RKC verzorgt ook een beweegbox voor iedere klas. Deze wordt ontwikkeld in samenwerking met de buurtsportcoaches. In de kist zitten materialen waarmee ze spelletjes kunnen spelen op het schoolplein. Via een video kunnen ze eerst in de klas de instructies bekijken.
Edwin: ‘Ik probeer vooral te ondersteunen, waar nodig te helpen met budget en verbindingen te leggen. Wij zijn als JOGG/Go Healthy natuurlijk niet degenen die dit organiseren, maar op die manier werken we graag mee, omdat het een geweldig project is dat heel erg aansluit bij onze ambities. En ik probeer ook steeds mee te denken: wie zouden er nog meer kunnen aansluiten?’ Scoren voor Gezondheid is bedoeld voor kinderen uit alle delen van de gemeenten Waalwijk en Heusden.

Zoek de maatschappelijke partners in jouw gemeente!

Edwin: ‘De kracht van het merk RKC Waalwijk voegt heel veel toe. Het was echt een gemiste kans geweest als je zo’n partij links had laten liggen.’ Ellen: ‘Ik merk ook dat er gewoon veel vraag is naar maatschappelijke activiteiten die georganiseerd kunnen worden.’ De deur is duidelijk opengezet en dat wordt gezien. Wat je als JOGG-regisseur zou kunnen leren van deze samenwerking? Edwin: ‘Zorg dat je je netwerk echt op orde hebt. Dan hoef je het niet allemaal zelf te organiseren. Wij hebben het geluk dat we een BVO in onze gemeente hebben, maar er zijn natuurlijk veel meer grote maatschappelijke partners, met heel veel uitstraling, met wie je echt uitstekend samen kunt optrekken.’