Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 26 januari 2023

Trommel zonder Rommel een veelbelovend en prijswinnend concept

Het succes van het initiatief ‘Trommel Zonder Rommel’ is niet onopgemerkt gebleven. JOGG-regisseur gemeente Dordrecht, Jenna Davies en Lidl Nederland hebben samen de Gezonde Innovatie Awards in ontvangst genomen. Het concept werd door de jury verkozen tot het beste gezonde initiatief van 2022.

Awardoverhandiging aan Lidl, v.l.n.r. Bianca van der Ha (Foodlog), Mark Peeters (FoodPersonality), Jenna Davies (JOGG-regisseur Gemeente Dordrecht) en Nikita Verkaart (Lidl Nederland)
“Dit initiatief is in de regio Zuid-Holland Zuid en West Brabant ontstaan doordat we in gesprekken met scholen constateerden dat de lunchtrommels vaak ongezond gevuld werden. Dit vraagt om verandering in beleid en actie in de praktijk, maar op de eerste plaats om draagvlak. Want hoe graag scholen ook een gezond beleid willen, er is draagvlak nodig vanuit ouders/verzorgers om dit in de praktijk samen te realiseren. Dit start met bewustwording en inspiratie. Scholen zonder gezondheidsbeleid zullen zich hierdoor gesteund voelen om ook met gezonde voeding aan de slag te gaan. Het feit dat Lidl deze boodschap landelijk ondersteunt draagt eraan bij om gezond gewoon te maken voor alle kinderen”.
Jenna Davies, JOGG-regisseur gemeente Dordrecht en regio coördinator Zuid-Holland Zuid.

Van lokaal naar landelijk
De lokale publiek-private samenwerking met Lidl Nederland heeft het initiatief versterkt. Op landelijk niveau vraagt Lidl met de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ aandacht voor een gezonde lunch bij de start van het nieuweschooljaar en blijft JOGG het regionale initiatief beschikbaar maken voor meer JOGG-gemeenten. De campagne bestaat uit onder andere een inspiratieboekje en gezonde, betaalbare recepten voor in de lunchtrommel. 


“Deze award is bovenal een erkenning voor een lokale samenwerking met supermarkten waaruit een prachtig initiatief is voortgekomen. Een mooi praktijkvoorbeeld voor andere JOGG-gemeenten. Want om gezonde lunches op school de norm te maken, hebben we naast innovatieve ideeën draagvlak nodig bij ouders en kinderen. Samen maken we gezond gewoon!”
Marjon Bachra, Directeur-bestuurder JOGG

*Over de Gezonde Innovatie Awards
Foodlog en FoodPersonality vinden het belangrijk dat mensen gezond(er) eten en leven. Om dat aan te moedigen, reiken beide organisaties gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?