Naar het nieuwsoverzicht
Pers, 26 August 2020

Duizenden kinderen en jongeren beleefden ondanks coronamaatregelen een #topzomer

Duizenden kinderen hebben in juli en augustus van een topzomer kunnen genieten dankzij de Zomer van de Gezonde Jeugd. Meer dan 140 gemeenten en organisaties gaven gehoor aan de oproep van JOGG om deze zomer zoveel mogelijk activiteiten voor kinderen en jongeren te organiseren om de impact van de coronacrisis voor hen te verzachten.

JOGG-ambassadeurs Juvat Westendorp (acteur en danser), Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) en Ingrid Jansen (presentatrice, danseres en actrice) zette door hun deelname de activiteiten extra in het zonnetje.

Impact coronamaatregelen op kinderen en jongeren

Begin deze zomer presenteerde JOGG het onderzoeksrapport ‘Impact coronamaatregelen op kinderen en jongeren’ opgesteld door iresearch. Dit rapport bevestigde dat de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren enorm zijn. Vooral kwetsbare groepen ervaren meer negatieve gevolgen zoals bijvoorbeeld:

  • Leerachterstanden
  • Slechtere mentale gezondheid
  • Gewichtstoename

Voor JOGG was dit genoeg aanleiding om deze zomer uit te roepen tot de Zomer van de Gezonde Jeugd.

Marjon Bachra, directeur JOGG: 

“Het is indrukwekkend hoeveel leuke, laagdrempelige zomeractiviteiten in de afgelopen twee maanden zijn georganiseerd om kinderen alsnog een leuke en actieve zomer te bezorgen. Dit was hoognodig: kinderen en jongeren zijn en worden nog steeds hard geraakt door de coronacrisis. Dankzij de activiteiten door heel het land konden ouders bovendien enigszins ontzorgd worden. We zijn er ontzettend trots op dat zoveel gemeenten en organisaties zich bij de Zomer van de Gezonde Jeugd hebben aangesloten. Laten we deze betrokkenheid omarmen en in de komende periode blijvend inzetten op een gezonde leefstijl en gezonde toekomst voor jongeren”.

Over JOGG

JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. JOGG vormt samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven een werknet. Samen wordt gewerkt aan een onderbouwde, integrale methodiek: de JOGG-aanpak. Daardoor groeit de jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.

Van 7 tot en met 11 juni 2021 organiseert JOGG ook weer haar jaarlijkse Week van de Gezonde Jeugd.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?