Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 26 januari 2021

JOGG-gemeente Hilversum krijgt ''snackvrije zones'' rondom scholen

Vanaf vandaag komen er in JOGG-gemeente Hilversum rondom scholen met een gezonde schoolkantine, zogenoemde “snackvrije zones”. Deze zones bevinden zich in een straal van 250 meter rondom deze scholen. De “snackvrije zone” is een genomen maatregel door de gemeente om op die manier scholen met een gezonde schoolkantine te ondersteunen in hun beleid. Dit is een goede ontwikkeling wat JOGG betreft. Al meer JOGG-gemeenten werken lokaal met de integrale JOGG-aanpak aan een gezond voedingsaanbod op scholen en in de directe schoolomgeving.

Om voedingsgedrag en de gezondheid van scholieren positief te beïnvloeden, is een gezondere eetomgeving rondom scholen van belang. Om deze gezonde eetomgeving te stimuleren is een integrale aanpak belangrijk. De scholen, winkels, horeca, de gemeente, bedrijven, ondernemers en scholieren spelen allemaal een rol in de totstandkoming en invulling van de eetomgeving.

De nieuwe maatregel in JOGG-Hilversum houdt in dat, in een zone van 250 meter, rondom deze scholen geen etenswaren verkocht mogen worden op werkdagen van 11:00 tot 17:00 uur.

Wethouder Annette Wolthers (onderwijs): “Van verschillende scholen ontvingen wij vragen van ouders en schoolleiding of wij het venten van etenswaren in de omgeving van middelbare scholen kunnen verbieden. Omdat wij het belangrijk vinden om een gezonde leefstijl voor jongeren te stimuleren, hebben wij besloten dat het venten van snacks bij scholen met het predicaat ‘Gezonde Schoolkantine’ verboden wordt.”

De wens om snackvrije zones bij voortgezet onderwijs in te voeren, stond al in hun coalitieakkoord 2018- 2022.  Lees meer

Lees meer over Gezonde schoolomgeving of over Lokale JOGG-teams starten Pilot gezondere eetomgeving scholen


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?