Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 25 januari 2023

Provincie Utrecht, VNG én 16 (JOGG)-gemeenten gaan ook zelf voor een gezonder voedingsaanbod

In het kader van ‘practice what you preach’ gaan JOGG-gemeenten Apeldoorn, Horst aan de Maas, Geldrop Mierlo, Maashorst, Zwijndrecht, Hoogeveen, De Wolden, Veenendaal, Neder-Betuwe, Helmond, Meppel, Hellendoorn, Enschede, Rijssen-Holten, de gemeenten Velsen en Lingewaard de provincie Utrecht én VNG ook voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in eigen huis.

Vandaag ondertekenden 16 (JOGG-)gemeenten, de provincie Utrecht én de VNG de ambitie ‘Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen 2021-2025’, om te zorgen dat werknemers op de werkvloer kunnen kiezen voor gezond eten en drinken. Ook de JOGG-gemeente Midden-Drenthe was aanwezig. Zij hebben op 29 september op eigen initiatief de ambitie ondertekend. De VNG ondersteunt de ambitie en stimuleert gemeenten hierin door deze ambitie óók te ondertekenen.

'Als wij onze gemeenten vragen om het goede voorbeeld te geven, kunnen we zelf natuurlijk niet achterblijven. Ik vind het als werkgever belangrijk dat onze medewerkers vitaal zijn. Maar de vraag naar gezonde voeding op de werkvloer komt ook vanuit onze medewerkers zelf. Vitam, onze bedrijfscateraar heeft onlangs het bedrijfsrestaurant verbouwd en daarmee is de gezonde keuze nu nóg aantrekkelijk geworden.'
Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur VNG


'Wij hebben als de provincie Utrecht een voedselagenda. Daarmee willen we bevorderen dat onze bewoners gezond en duurzaam eten , dat hebben we als provincie hoog in het vaandel staan. En natuurlijk geven we graag zelf het goede voorbeeld. Met de ondertekening van dit ambitiedocument zorgen we samen voor een gezonder voedingsaanbod in gemeente- en provinciehuizen.'
Mirjam Sterk, gedeputeerde van de provincie Utrecht

Overheidsniveau Gezonde Catering 

De ondertekenaars werken op basis van de Richtlijn Eetomgevingen aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen en ondersteunen dit in presentatie en verkooptechnieken, zodat het aanbod voldoet aan het Overheidsniveau Gezonde Catering. Het doel is dat in 2025 alle JOGG-gemeenten aan de slag zijn met het gezonder maken van de eigen bedrijfsrestaurants op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Eind 2025 heeft 75% van de JOGG-gemeenten en aangesloten provincies het Overheidsniveau Gezonde Catering bereikt.

'Een gezonde leefstijl is niet alleen belangrijk voor onze inwoners, maar ook voor onze medewerkers. In onze bedrijfskantine bieden we elke dag gratis vers fruit aan en stimuleren we onze medewerkers om genoeg water te drinken en een wandeling te maken. Daar hebben ze zowel privé als op de werkvloer profijt van.'
Mathil Sanders, wethouder gemeente Geldrop Mierlo

'Wij hebben zelf geen bedrijfsrestaurant, maar dit weerhoudt ons er niet van om onze medewerkers te stimuleren gezond te leven. We doen dit bijvoorbeeld door het aanbieden van kantoorfruit, het vieren van successen met een gezonde optie en door collega’s te stimuleren om gezond te eten. Daarmee wil ik iedereen oproepen om zich aan te sluiten, óók als je geen bedrijfsrestaurant hebt.'
Nicolien de Geus – de Bruijn, 1e loco-gemeentesecretaris gemeente Neder Betuwe

Gezonder voedingsaanbod in gemeente- en provinciehuizen 

Om het aanbod in gemeente- en provinciehuizen gezonder te maken, gaan gemeenten en provincies in gesprek met hun bedrijfscateraar om het aanbod te laten voldoen aan het Overheidsniveau Gezonde Catering. Dit is een afgebakend niveau van de Richtlijn Eetomgevingen. Provincies hebben hiernaast een aanjagersfunctie voor de gemeente binnen de provincie.

Het Voedingscentrum adviseert over de inhoud van de Richtlijn Eetomgevingen en de Schijf van Vijf. Ook biedt het Voedingscentrum een checklist, waarmee partijen kunnen zien hoe ze ervoor staan en welke stappen ze kunnen zetten richting een gezonder aanbod. JOGG kan door middel van een JOGG-Teamfit coach ondersteuning op locatie bieden bij de implementatie van de Richtlijn Eetomgevingen in de bedrijfsrestaurants. Gezamenlijk delen we goede en inspirerende voorbeelden, zodat steeds meer gemeenten aan de slag gaan met een gezonder aanbod.

Nationaal Preventieakkoord 

In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat de VNG gemeenten stimuleert om het voedingsaanbod in gemeentehuizen gezond(er) te krijgen. Met dit initiatief dragen JOGG, het Voedingscentrum en VNG bij aan het realiseren van deze ambitie.

Hier vindt u de Richtlijn Eetomgevingen en Overheidsniveau Gezonde Catering van het Voedingscentrum.

Wilt u als gemeente, provinciehuis of bedrijfscateraar aansluiten bij de ambitie voor een gezonder voedingsaanbod? Neem dan contact met ons op via www.jogg.nl.

Wilt u een gezond bedrijfsrestaurant onderdeel laten uitmaken van een lokaal preventieakkoord? Neem dan contact op met het Ondersteuningsteam lokale preventieakkoorden van de VNG via lokalepreventieakkoorden@vng.nl