“Echt praten over mijn zorgen doe ik niet”
Hoe ervaren jongeren zélf hun mentale en fysieke gezondheid tijdens deze pandemie? In opdracht van JOGG ging Ruigrok NetPanel met hen in gesprek.
De impact van de coronamaatregelen op de leefstijl van kinderen en jongeren is groot. Er heerst met name de zorg over mentale en fysieke gezondheid van kinderen en jongeren in kwetsbare wijken. Maar hoe ervaren deze jongeren hun leven op dit moment zelf? En hoe beïnvloeden de coronamaatregelen volgens hen hun eigen gezondheid?
Voor de ontwikkeling en uitrol van de JOGG-aanpak is het van groot belang om in gesprek te blijven met kinderen en jongeren. JOGG-directeur Marjon Bachra: “Uiteindelijk werken we aan het gezonder maken van hún leefomgeving. We moeten gevoel blijven houden bij wat zij vinden, ervaren en willen.”
Afgelopen maand interviewde Ruigrok NetPanel in opdracht van JOGG 12 jongeren tussen de 12 en 18, uit kwetsbare wijken. De jongeren vertelden vrijuit vanuit hun eigen (woon)kamer over de invloed die de coronacrisis op hen heeft. Dit gaf letterlijk een blik in hun leven en leverde interessante inzichten op. Zo spreken ze over een verstoord slaapritme en benoemen ze zorgen over hun ouders en schoolresultaten. Opvallend is het verontrustend aantal uren dat ze doorbrengen op hun telefoon.
Zorgen over schoolresultaten
“Mijn leven tijdens corona is zó saai, echt alles is dicht. Het voelt als een gevangenis waarbij alle leuke dingen zijn weggevallen. Toch heb ik er mee leren leven: manieren en middelen gevonden om mijn leven te leiden. Ik geef mijn leven daarom wel een voldoende.
Echt praten over mijn zorgen doe ik niet. Dat hou ik liever voor mezelf. Ik maak me wel zorgen over mijn schoolresultaten, ik krijg méér huiswerk, maar er is daarnaast minder tijd voor uitleg van de leraar. Toch kan online les ook fijn zijn, het scheelt me reistijd en ik kan tegelijkertijd op mijn telefoon dingen doen.”
Verdrietige ouders
“Ik woon in een gezellige buurt, ook al weet ik dat er nare dingen gebeuren zoals criminaliteit op straat of ruzies met buren. Iedereen kent elkaar wel, dat is leuk. Ik heb thuis een eigen kamer, maar zit eigenlijk overal en nergens in het huis. Het liefst op mijn bed voor online les of aan de keukentafel. Dan heb ik allemaal mensen om mijn, vind ik gezellig.
Ik zie mijn ouders verdriet hebben, omdat mijn grootouders corona hebben. Dat is lastig en dan ga ik ze niet lastigvallen met mijn eigen problemen. Veel leeftijdsgenoten houden zich niet aan de maatregelen, maar ik heb een zieke moeder dus ben heel voorzichtig.”
De hele dag online
“Ik ben de hele dag online; vanwege school, maar vooral vanwege mijn vrienden. Contact heb ik via social media: WhatsApp of Discord. En ‘s avonds gaan we live via Instagram. Dan wordt het laat! Vorige week heb ik in totaal 61 uur op mijn telefoon gezeten: 11 uur op Snapchat, 17 uur TikTok. Dat vind ik ook zó leuk, ik hou van dansen. Ik leef niet supergezond, maar ook niet ongezond."
Meer snacken
"Ik hou van snacken en nu kan dat helemaal veel door corona, want ik zit niet in de klas. Ik snack ook graag tijdens het kijken van filmpjes of buiten met vrienden. Dan halen we een Turkse pizza en eten we dat op de stoep op. Ik zit niet meer bij een sportclub of buurthuis. Vroeger wel, toen ik op de basisschool zat. Nu ga ik wel buiten lopen, kickboksen of voetballen, met vrienden uit de buurt. Dat organiseren we zelf. Beetje sparren enzo. Dat is genoeg beweging!”
Verstoord slaapritme
“Ik mis alle pleziertjes, zoals het jaarlijkse schoolkamp, de Rome-reis of een bezoekje aan Walibi. Ik wil gewoon heel graag weer met vrienden buiten dingen doen. Naar de stad, bioscoop etc. Het is wel fijn dat de avondklok er niet meer is. Ik wil mijn vrienden zien, en dan niet alleen 1-op-1, maar in een groep is het juist zo gezellig. Mijn slaapritme is verstoord. Ik heb ook niet echt een reden om vroeg op te staan met online les. Ik kan dit met 1 oog dicht volgen.”
* De uitwerking van deze profielschets is gemaakt door Ruigrok NetPanel en gebaseerd op een samenstelling van quotes. Het is een bundeling van verhalen die de groep jongeren (tussen 12 en 18 jaar woonachtig in kwetsbare omstandigheden) uit het kwalitatieve onderzoek (uitgevoerd op 6, 10 en 11 mei 2021) vertegenwoordigen.