Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 1 juni 2023

Lichte daling overgewicht bij kinderen onder 18 jaar, toename bij jongvolwassen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht afgelopen donderdag de statistieken op overgewicht onder kinderen en jongeren naar buiten. De cijfers laten zien dat overgewicht onder kinderen en jongeren t/m 18 jaar lager is dan in 2021. Onder de jongvolwassen 18 tot 25 jaar nam het overgewicht wat toe.

Directeur-bestuurder Marjon Bachra, “Een lichte daling van overgewicht bij kinderen onder de 18! Mooi resultaat ondanks coronamaatregelen en grotere gezondheidsverschillen door de energiecrisis. De bal lijkt aan het rollen. Gaan we nu echt de omslag van ongezond naar gezond leven maken? Want ook de kwetsbare jongvolwassenen, een groep waarbij het overgewicht nog niet daalt, hebben recht op een gezonde omgeving. Een samenleving waarin de gezonde keuze wél voor iedereen mogelijk, makkelijk en normaal wordt.”

De negatieve cijfers onder de jong volwassen zijn mogelijk het gevolg van de coronamaatregelen. In september 2020 voorzagen we al de negatieve effecten van deze maatregelen op de leefstijl van jongeren. Uit onderzoek van Maastricht UMC+ blijkt dat jongeren in die periode ongezonder aten, minder bewegen en zwaarder zijn geworden.

Hoewel de Covid-pandemie achter ons ligt zijn deze negatieve gevolgen voor kinderen waarschijnlijk nog niet van de baan mede door de energie- en economische crisis die daarop volgde. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een economische crisis resulteert in een ongezondere levensstijl bij kinderen, met name bij kwetsbare groepen. Want kinderen die in armoede leven hebben vaker overgewicht en lichamelijke en psychische klachten.

In JOGG-gemeenten werken lokale JOGG-teams succesvol aan health in all policies, bouwen van werknetten en concrete activiteiten om de leefomgeving gezonder te maken. Daarnaast wordt in een deel van deze gemeenten passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht georganiseerd vanuit een verbinding tussen het zorg en sociaal domein.

De impact hiervan is niet alleen in harde cijfers uit te drukken. Maar de cijfers van het CBS geven wel de weerbarstigheid van de realiteit weer en laat de urgentie van preventie zien. Niet alleen vanuit de overheid maar als gedeelde verantwoordelijkheid van de gehele maatschappij.

Want hoe kunnen we van onze kinderen verwachten dat ze gezonde keuzes maken, als de omgeving waarin we leven dat bijna onmogelijk maakt? Overal waar we komen, worden we verleid om ongezond te eten en drinken. En voldoende bewegen is niet altijd even makkelijk. Dat moet en kán anders; wat ons betreft is tijd voor een Leefstijltransitie. De omslag van ongezond naar gezond leven, door de maatschappij zo in te richten dat de gezonde keuze wél voor iedereen mogelijk, makkelijk en normaal wordt. Natuurlijk maken we dat niet in één dag waar. Een herinrichting kost tijd. Maar als we een gezonde leefomgeving meenemen in alle beslissingen die we maken, gaan we er uiteindelijk komen.

JOGG is kennispartner van ruim 200 gemeenten. Samen met een werknet van deze gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven zet JOGG een leefstijltransitie in gang, door de inzet op health in and for all policies.

Het CBS haalt deze cijfers uit een steekproef van 9.500 respondenten, waarvan 2.500 jongeren. Dat levert gemiddelden op die niet zoveel zeggen over individuele verschillen. Duidelijk was al wel dat in sommige wijken of regio’s het percentage overgewicht veel hoger is dan in andere. Zo heeft in de GGD-regio Kennemerland 6,3 procent van de 16- tot 25-jarigen obesitas, in Drenthe en Zuid-Limburg is dat ruim 10 procent. Op wijkniveau zijn de verschillen, met name tussen rijk en arm, vaak nog veel groter.