Nog zes JOGG-gemeenten gaan voor gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen
In het kader van ‘practice what you preach’, besteden JOGG-gemeenten Leidschendam-Voorburg, Venlo, Landgraaf, Tilburg, Oosterhout en Oss ook op de werkvloer aandacht aan een gezonde leefstijl. Door in te zetten op bewustwording en aandacht voor beweging, gezonde voeding, ontspanning en stress worden werknemers gestimuleerd om gezonder te leven.
Onlangs ondertekenden JOGG, het Voedingscentrum en zes nieuwe JOGG-gemeenten de ambitie om te werken aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen. Om te zorgen dat werknemers op de werkvloer kunnen kiezen voor gezond eten en drinken. De gemeente Nijmegen heeft de ambitie opgenomen in haar lokaal preventieakkoord. De VNG ondersteunt deze ambitie en stimuleert gemeenten hierin.
Bij de gemeente Nijmegen is de ambitie onderdeel van het initiatief ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’, waarvoor de gemeente en vele partners al in 2019 het Lokaal Preventieakkoord ondertekenden.
Gezonde bedrijfscateraar Vitam was ook bij het ondertekenmoment aanwezig. “Bij Vitam zetten we groente en fruit in de hoofdrol. Dat betekent dat we onder andere de routing in een restaurant onder de loep nemen. Waarbij we de gezonde keus vooraan de wandelroute tonen, en de minder verantwoorde keuze achteraan”, aldus Klaartje Bauwens, Marketing Communicatie Manager bij Vitam. Vitam ondertekende afgelopen februari de ambitie voor een gezond voedingsaanbod in gemeentehuizen.
Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants
De ondertekenaars werken op basis van de Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen. Samen zorgen zij ervoor dat ieder jaar meer JOGG-gemeenten een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in het gemeentehuis hebben en ondersteunen dit in presentatie en verkooptechnieken. Het doel is dat in 2025 alle JOGG-gemeenten aan de slag zijn met het gezonder maken van de eigen bedrijfsrestaurants op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. In 2025 moet 75% van de gemeentelijke bedrijfskantines het Rijksniveau Gezonde Catering hebben bereikt.
Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen
Om het aanbod in gemeentehuizen gezonder te maken, gaan gemeenten in gesprek met hun bedrijfscateraar om het aanbod aan te laten sluiten op de Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants. Bedrijfscateraars inspireren de gemeenten vanuit hun ervaring en deskundigheid en laten zien welke verbeterstappen mogelijk zijn. Het Voedingscentrum adviseert over de inhoud van de Richtlijn Eetomgevingen en de Schijf van Vijf. Ook biedt het Voedingscentrum een checklist, waarmee partijen kunnen zien hoe ze ervoor staan en welke stappen ze kunnen zetten richting een gezonder aanbod. JOGG kan door middel van een adviseur ondersteuning op locatie bieden bij de implementatie van de Richtlijn Eetomgevingen in de bedrijfsrestaurants van gemeentehuizen. Gezamenlijk zullen goede en inspirerende voorbeelden worden gedeeld, zodat steeds meer gemeenten aan de slag gaan met een gezonder aanbod.
Nationaal Preventieakkoord
In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat de VNG gemeenten stimuleert om het voedingsaanbod in gemeentehuizen gezond(er) te krijgen. Met dit initiatief draagt JOGG bij aan het realiseren van deze ambitie.
Hier vindt u de ‘Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants’ van het Voedingscentrum.
Wilt u als gemeente of bedrijfscateraar aansluiten bij de ambitie voor een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen? Neem dan contact met ons op via www.jogg.nl.
Wilt u een gezonde kantine onderdeel laten uitmaken van een lokaal preventieakkoord? Neem dan contact op met het Ondersteuningsteam lokale preventieakkoorden van de VNG via lokalepreventieakkoorden@vng.nl.