Staatssecretaris van Ooijen brengt werkbezoek aan JOGG-gemeente Oldebroek
Hoe krijgt de JOGG-aanpak vorm in gemeenten? Op dinsdag 22 november ging staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op bezoek in JOGG-gemeente Oldebroek. Hij ging in gesprek met kinderen over gezond leven en met professionals die betrokken zijn bij de lokale aanpak.
Goed Bezig Oldebroek
De gemeente Oldebroek werkt sinds 2014 met de JOGG-aanpak, die in Oldebroek wordt vormgeven door Goed Bezig Oldebroek. Net als de ruim 200 andere JOGG-gemeenten maakt Oldebroek samen met een lokaal werknet van partners uit diverse domeinen (o.a. sport, recreatie, onderwijs, bedrijfsleven en welzijn) de plekken waar kinderen veel komen gezonder. En gezond leven daarmee makkelijker. JOGG-directeur Marjon Bachra: “De gemeente Oldebroek laat op meerdere gebieden een sterk voorbeeld zien van hoe de JOGG-aanpak in de praktijk vorm krijgt en wat deze oplevert. Het is inspirerend hoe de gemeente de JOGG-aanpak zo sterk integraal invult in de regio. Visie, een lange adem, hard werken, samen strijden en veel intrinsiek gemotiveerde professionals.”
Regionale samenwerking
Al langere tijd werkt Oldebroek binnen de JOGG-aanpak samen met 6 andere gemeenten uit de regio. Wethouder Liesbeth Vos liet de staatssecretaris aan de hand van een zelf gemaakt kastanje-spinnenweb zien hoe dat er in de praktijk uit ziet. “In het midden staat de landelijke JOGG-organisatie. Daaromheen zeven stokjes die staan voor de gemeenten. Soms werken we intensief samen; daar staan de blauwe draden voor. Soms is de samenwerking minder intensief, maar blijven we verbonden, zoals de witte draden symboliseren. De landelijke JOGG-organisatie is voor ons een kennisbron. Én de link naar de landelijke overheid en terug.” Volgens de wethouder is het samenwerken in regionaal verband enorm waardevol bij gedeelde uitdagingen. Maar ook bij borging in het beleid. “We gaan voor onbepaalde tijd de samenwerking met JOGG aan en hebben ervoor gezorgd dat de JOGG-aanpak is opgenomen in ons beleid volksgezondheid en daarmee in al onze beleidstukken. Want bij ons geldt: gezondheid in alle beleid.”
Lokaal JOGG-werknet
De staatssecretaris kreeg een rondleiding op basisschool- en kinderopvanglocatie IKC de Vlinder in Wezep, om te zien wat de JOGG-aanpak daar in de schoolomgeving oplevert. Zoals een watertappunt, de ‘Daily Mile’ en bewegend leren activiteiten op het plein, moestuinbakken waar kinderen zelf eten verbouwen en een ruime keuken waar leerlingen zelf een gezonde lunch klaarmaken. Ook gingen een aantal partners uit het lokale JOGG-werknet in gesprek met de staatssecretaris over hoe zíj bijdragen aan een gezondere omgeving. Zoals het lokale zwembad dat nu ook gezond eten aanbiedt in de cafetaria en in het lesmateriaal ‘duikfruit’ introduceerde. En de kinderopvang die ook de jongste kinderen meer in beweging krijgt.
Wethouder Liesbeth Vos: “We zijn blij dat we kunnen laten zien hoe we in Oldebroek gezond leven gewoon proberen te maken. Onze kinderen zijn de toekomst, dus het is heel veel waard om daarin te investeren. Gezondheid in al het beleid; dat is ons uitgangspunt. Ik ben ontzettend “fier” op hoe we hier samenleving breed handen en voeten aan geven.”
Kinderen aan het woord
Op basis van een aantal stellingen over gezond leven ging de staatssecretaris in gesprek met leerlingen van de school: Hoe makkelijk vinden zij het om een gezonde keuze te maken in de supermarkt? Mogen influencers op YouTube of TikTok geen reclame meer maken voor ongezonde producten? En wat vinden ze van het aantal beweegmomenten op een schooldag? Over dat laatste waren ze het unaniem eens: bewegen kan niet vaak genoeg. “Soms denk ik tijdens een les; ik zit alweer een tijdje stil, ik wil weer lekker bewegen.” – aldus een van de kinderen.
Alle gemeenten JOGG-gemeenten
Staatssecretaris van Ooijen gaf aan onder de indruk te zijn van de vanzelfsprekendheid waarmee in Oldebroek zo hard wordt gewerkt aan een gezondere leefomgeving voor de jeugd. Tijdens NLvitaal Landelijk riep hij gemeenten die nog geen JOGG-gemeente zijn al op om dit wel te worden. Na het zien van de praktijk in Oldebroek benadrukte hij dit nogmaals. Van Ooijen: “Gezonde keuzes makkelijker en vanzelfsprekend maken in ons hele land lukt niet zonder lokale overheden en organisaties die er echt hun schouders onder zetten.”
Ook was er ruimte voor reflectie; wat is er buiten de grenzen van de gemeente nodig om de lokale jeugd gezond te laten opgroeien? Volgens Rudolf Huberts, coördinator van de buurtsportcoaches en voormalig JOGG-regisseur Oldebroek is dat duidelijk: “Ook op landelijk niveau moeten we integraal samenwerken. We hebben alle domeinen nodig om gezond de norm te maken. Denk aan Ruimtelijke Ordening; bewegen begint bij inrichting van de ruimte. En een gezond voedingsaanbod moet de norm worden, dat moeten we ook landelijk stimuleren en aantrekkelijker maken.”
Benieuwd naar hoe de dag eruit zag? Kijk hier de video.