Naar het nieuwsoverzicht
Nieuws, 24 februari 2021

Venlose wethouder Zorg, Welzijn en Onderwijs: “Aan één knop draaien is niet voldoende.”

Zorg dat gemeenten met een lokale aanpak hun jeugd een gezonde toekomst kunnen blijven bieden. Deze oproep deden 89 wethouders en JOGG op 23 februari aan kandidaat-Kamerleden en politieke partijen. Ook de Venlose wethouder van Zorg, Welzijn en Onderwijs, Frans Schatorjé, ondertekende de oproep.

Venlo is sinds 1 juli 2015 JOGG-gemeente en werkt nu ook op regionaal niveau mee aan een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren. Met alle gemeenten uit de regio Noord-Limburg, stelden ze vorig jaar de ambitie om in 2040 de gezondste regio te zijn.

Waarom de wethouder het zo belangrijk vindt om in te zetten op een gezonde leefomgeving? “Kinderen die gezond leven, presteren beter op school. Daarmee stijgen hun kansen op de arbeidsmarkt en wordt de kans om sociaal goed mee te doen groter. In Venlo streven we ernaar om zoveel mogelijk kinderen die betere toekomst te bieden, en daarmee direct ook de vitaliteit van onze toekomstige werknemers te waarborgen. Kinderen zouden vanaf hun geboorte tot hun rijbewijs moeten worden ondergedompeld in gezondheid.”

Kinderen zouden vanaf hun geboorte tot hun rijbewijs moeten worden ondergedompeld in gezondheid.

Het mes snijdt aan meerdere kanten 

Volgens Schatorjé is aan één knop draaien, niet voldoende. Een echt effect ontstaat pas wanneer je meerdere onderdelen gelijktijdig beweegt. “Neem de Gezonde Basisschool van de Toekomst. De buurt waar die school staat, kun je daarbij niet vergeten. Zo proberen we de naschoolse sportactiviteiten, die door de gemeente worden aangeboden, in de plannen te betrekken. En wordt een supermarkt om de hoek ingeschakeld om te kijken wat zij aan haar aanbod kan doen.”

Als het om gezondheid gaat, snijdt het mes bovendien aan meerdere kanten, legt de wethouder uit. “Onder andere de economische kant, die baat heeft bij vitale medewerkers. Daar moeten we ook buiten mijn portefeuille aan werken. Zo praat ik samen met mijn collega-wethouder Economie met ondernemers over wat zij kunnen betekenen voor de gezondheid van hun (toekomstige) medewerkers.”

Vanuit het sociale domein wordt in Venlo geprobeerd problematiek te doorbreken, die bij bepaalde gezinnen generatie op generatie doorzet, en leidt tot een ongezonde leefstijl van ouders en kinderen. Maar ook andersom wordt aandacht besteed aan een verband tussen ongezonde leefstijl en sociale moeilijkheden. “We zijn ervan overtuigd, dat een groot deel van de sociale problemen verminderd kan worden door gezondere leefstijl. Om dat voor elkaar te krijgen, moet onder andere gezond eten en drinken goedkoper worden. Als het lukt om gezondere voeding aantrekkelijker te maken, zal overgewicht afnemen, waardoor kinderen minder vaak naar een huisarts of het ziekenhuis moeten. Daardoor zullen de schoolprestaties beter worden en zal sociaal isolement afnemen. Op langere termijn geloven wij daardoor misschien ook wel minder jeugdzorg nodig te hebben.”

We zijn ervan overtuigd, dat een groot deel van de sociale problemen verminderd kan worden door gezondere leefstijl.

Landelijke steun voor de lokale aanpak 

Met het ondertekenen van de oproep hoopt de Venlose wethouder op meer landelijke steun voor dat wat ze in de gemeente en regio lokaal anders niet voor elkaar krijgen. Zo wacht hij net als de G4 en Ede op wetgeving vanuit de landelijke overheid, waarmee in Venlo aanbieders van ongezond voedsel kunnen worden geweerd. Want zolang er in de buurt van iedere middelbare school nog 1 à 2 snackkarren te vinden zijn, “is het vechten tegen de bierkaai", stelt hij. “Het lukt ons goed om op school of in de sportkantine het aanbod gezonder te maken. Maar als kinderen tegelijkertijd rondom de school voor een relatief lage prijs ongezonde voeding kunnen krijgen, schiet het niet op.”

Ook bij de aandacht voor gezondheid op scholen kan de landelijke overheid wat hem betreft een grote rol spelen. “Stimuleer scholen zo optimaal mogelijk om aandacht te besteden aan gezondheid. Maak het aantrekkelijk, bijvoorbeeld door scholen die het wel doen voordelen te geven. Nu is het nog te vrijblijvend.”