Wetenschappelijke bevestiging: gá door met de JOGG-aanpak
De JOGG-aanpak: hoe werkt het en wat levert het op? Dr. Irma Huiberts deed vijf jaar lang onafhankelijk onderzoek. Drie topinstituten.
Een conclusie: doorgaan.
Vorige week promoveerde ze bij de Vrije Universiteit Amsterdam op haar onderzoek, in opdracht van het consortium: Mulier Instituut, Amsterdam UMC en Erasmus MC. Haar proefschrift bevestigt: een brede lokale samenwerking om de leefomgeving gezonder te maken is dé sleutel tot succes.
Lokale aanjagers maken het verschil
De lokale aanpak van JOGG maakt echt verschil. Niet door te fixeren op korte termijnresultaat, maar door de leefomgeving gezonder te maken. Met structurele inzet. En dát werkt. En dát wordt nú wetenschappelijk erkend. In gemeenten door heel Nederland zijn lokale JOGG-teams de aanjagers van verandering in hun buurten, wijken en steden. Zij pakken de regie en met de JOGG-aanpak leggen ze de basis. Zij brengen mensen bij elkaar: scholen, sportclubs, zorginstellingen, supermarkten én bewoners.
Alles hangt samen: lokaal én landelijk
Probeer je bij een Rubik’s Kubus één vlak goed te krijgen zonder naar de rest te kijken? Ben je kansloos. Bij wicked problems werkt het net zo: alles hangt samen. Het oplossen van zaken als overgewicht, overmatig alcoholgebruik, roken, beweegarmoede, maar ook mentale problemen kan alleen als je naar het geheel kijkt. Huiberts’ onderzoek laat dit ook zien: lokale inzet is noodzakelijk, om maximale impact te bereiken moet die worden versterkt met nationale en internationale acties en maatregelen.
De JOGG-aanpak legt lokaal een stevige basis voor een gezonde leefomgeving, maar landelijke en internationale keuzes zijn net zo belangrijk. Daarom doet JOGG méér, we sluiten akkoorden, maken afspraken en zorgen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt. Van gesprekken met supermarkten tot afspraken met influencers. Zo maken we de online én echte wereld gezonder.
Echte verandering zie je niet in één cijfer.
“Verandering meet je door te kijken naar nieuw beleid in gemeenten of op scholen. Naar betere of meer samenwerking. Aan het aantal organisaties dat zelf aan de slag gaat. Aan kleine successen die groot worden. En dát wordt nú wetenschappelijk erkend.” Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG.
De realiteit verander je niet in één dag. Werken aan een gezonde leefomgeving is complex. Er is geen quick fix. Het is blijven duwen en trekken. De kracht zit in de samenwerking.
Wethouder Emile Soetendal van Gemeente Katwijk onderstreept: “Als gemeente zijn we afhankelijk van sterke partners om successen te boeken, vooral als het gaat om een gezonde leefstijl voor onze jeugd. Dankzij de samenwerking met al onze partners zetten we stappen vooruit op het gebied van gezonde voeding en beweging. JOGG speelt een onmisbare verbindende rol.”
